Statisticile spun că femeile alocă mai mult timp decât bărbații pentru activitățile casnice neremunerate precum gătitul, spălarea vaselor sau curățenia. Pe timp de carantină, Fondul ONU pentru Populație și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor și-au propus să schimbe aceste cifre promovând exemple pozitive de implicare a bărbaților prin publicarea acestora în mediul online. Mai multe detalii, vezi mai jos.

Perioada de izolare impusă de pandemie a provocat cuplurile să-și modifice obiceiurile și interacțiunile cu cei de acasă. Mediul online ne-a arătat o mulțime de exemple prin care tot mai mulți bărbați s-au implicat, alături de partenerele lor, în activități de îngrijire a casei și a copiilor, arătând că, printre alte responsabilități, au gătit, au schimbat scutece sau au spălat vesela.

„Înainte de pandemie nu mă implicam la fel de mult în treburile casnice, petreceam mult timp la serviciu. Acum mă implic mai mult. Am preluat pregătirea temelor cu copiii și spălatul veselei. Cea mai mare provocare pentru mine a fost școala online și să preiau locul prietenilor de la școală și grădiniță. Dar, spre sfârșitul serii, cel mic cerea povestea citită de tata, și acesta e cel mai mare plus. Ne dorim o societate sănătoasă, iar bărbații/tații sunt la fel de responsabili, și nu doar acum în perioadă de pandemie și izolare. Copiii ne copie comportamentele, cum mă port eu cu soția mea, așa se vor comporta și ei în familiile lor”, povestește Vasile, tatăl a doi copii.

Aceste exemple pozitive merită să fie promovate pe larg în societate, pentru a inspira cât mai mulți bărbați să preia acest comportament pozitiv, iar implicarea egală a partenerilor în gospodărie și în restul activităților, să devină o normă socială. Iată de ce Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) și Entitatea Națiunilor Unite pentru
Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor își propun să promoveze exemple pozitive de implicare a bărbaților, prin istoriile oamenilor de lângă noi – parteneri, vecini, colegi, rude.

Astfel, organizațiile intenționează să publice pe parcursul următoarelor săptămâni exemplele bărbaților implicați în viața de familie și treburile casnice.

De asemenea,  UNFPAMoldova și UN Women Moldova te provoacă să  publici fotografii sau videouri pe profilul personal de Facebook sau Instagram, însoțite de hashtagul #bărbațiiseimplică și să devenii promotor al schimbării.