Practic, la fiecare aniversare se fac totalurile, iar primul jubileu al proiectului „Mămica Alăptează” nu este o excepție. În ultimii cinci ani, fondatorii au reușit să facă mult prea multe, atât pentru dezvoltarea proiectului, cât și pentru oamenii care au beneficiat de el (și continuă să o facă mai departe).

Proiectul a pornit de la un blog ce conține, la momentul actual, 117 de articole informative despre alăptare. Scopul principal al fondatorilor este de a aduce informații veridice din prima sursă, adică Organizația Mondială a Sănătății, referitoare la beneficiile alăptării pentru mamă, copil, sănătate, societate, economie și ecologie.

În cei cinci ani de activitate, membrii au dezbătut diverse mituri și au elaborat ghiduri despre cum ar trebui să procedeze părinții în diverse situații. Dacă să vorbim despre această perioadă de activitate în cifre, atunci putem rezuma la: peste 4000 de femei care au primit consultații la telefon; 6000-online; aproape 3000 la domiciliu sau spital; aproape 6000 de părinți au participat la seminarele de informare și peste 1000 de părinți s-au bucurat, împreună cu copiii lor, de cele cinci ediții ale Marșului Alăptării și Săptămânii Alăptării din luna august. Prin acest fapt, a fost scoasă în evidență sărbătoarea alăptării dincolo de cabinete.

„Aș vrea să cred că ne-a reușit ceva în acești cinci ani, iar asta nu ar fi posibil fără Oameni. Am decis să aducem omagiu Ambasadorilor Alăptării, oamenilor care prin activitatea sa încearcă să explice beneficiile alăptării, fiecare în comunitatea sa”, a menționat Nata Levițchi, event managerul proiectului.

Pe lângă subiectul alăptării, proiectul abordează și alte tematici în cadrul seminarelor organizate, numărul cărora s-a mărit la opt, din anul 2015. Așadar, prin intermediul acestui proiect puteți afla și despre: îngrijirea nou-născuților; diversificarea alimentară; relații în familie și sexul după naștere; modul de viață și alimentația mamei care alăptează; încetarea blândă a alăptării. Cel mai important este că te poți informa corect, ca mai apoi să treci mai ușor peste provocările apariției unui nou membru în familie, motiv pentru care vin și tații la seminare.

În afară de seminarele organizate, echipa a coordonat și trei training-uri realizate pentru medicii din Republica Moldova, iar în 2019 ei s-au remarcat prin voluntariatul la Institutul Mamei și Copilului, ce a durat un an, unde au oferit suport informațional și emoțional.

Sergiu Gladun, director al Institutului Mamei și Copilului, Ambasadorul Alăptării a declarat: „Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la fondarea Proiectului Mămica Alăptează, aduc sincere felicitări și mulțumiri întregii echipe pentru efortul depus și implicarea în organizarea acțiunilor publice de promovare a alăptării, dorindu-vă multe succese și realizări frumoase pe viitor”.

Proiectul „Mămica Alăptează” a fost fondat în februarie 2015, iar din luna aprilie al aceluiași an, proiectul este susținut de către Asociația de Medicină Perinatală din Republica Moldova.  Scopul de bază al proiectului este promovarea și susținerea alăptării.

Vezi și: „Sexul după naștere” – tema tabu abordată în premieră la un seminar „Mămica Alăptează” de Alina Șmurun 

Distribuie articolul: