Cum se va schimba produsul intern brut al Ucrainei în 2023 și la ce inflație și cursul de schimb al grivnei ucrainene se pot aștepta locuitorii țării? Economiști ucraineni au informat agenția de presă UNIAN despre previziunile lor pentru acest an.

Anul care a trecut a devenit cel mai tragic din istoria Ucrainei independente din cauza războiului brutal început de Rusia. Această invazie a fost devastatoare, inclusiv pentru economia națională. Economiștii care au elaborat previziuni pentru 2022 cu un an înainte de trecut nici nu s-au putut gândi la cât de radical se va schimba realitatea noastră.

Anul trecut, economia Ucrainei a cunoscut o scădere abruptă așteptată din cauza războiului la scară largă. Ministerul Economiei a remarcat că continuarea atacurilor teroriste asupra infrastructurii energetice, care au început în octombrie, ar putea duce la o scădere și mai mare a produsului intern brut (PIB) al Ucrainei decât era prevăzut.

Prim-viceministrul Economiei Denis Kudin a raportat că bombardarea infrastructurii energetice din Rusia a crescut rata de declin a economiei naționale în noiembrie 2022 până în noiembrie anul trecut la 41%. În general, pentru 2022, guvernul a înrăutățit prognoza de scădere a PIB-ului de la 32 la 33,2 la sută.

„Prognoza noastră este de minus 33,2 la sută. Am înrăutățit ușor din cauza atacurilor asupra sistemului energetic după 23 noiembrie și 5 decembrie”, a spus Kudin.

Inflația în noiembrie, conform Serviciului de Statistică de Stat, a fost de 26,5 la sută în termeni anuali, iar în 2023 nu este necesar să ne așteptăm la o încetinire semnificativă. Potrivit Iuliei Svyridenko, prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei, problemele energetice cauzate de atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii critice pot afecta inflația în primul trimestru al anului 2023.

O astfel de inflație mare, desigur, afectează portofelele ucrainenilor, care se confruntă cu o scădere a veniturilor sau chiar cu o pierdere a muncii. Potrivit Serviciului de Stat de Statistică, prețurile produselor alimentare au crescut cu 35 la sută pe parcursul anului, iar prețul ouălor a crescut cel mai mult – de aproape două ori. Prețurile fructelor și legumelor au crescut și ele semnificativ. Prețurile pentru transport au crescut cu 40 la sută, în special, carburanții și lubrifianții au crescut cu 59 la sută.

Moneda națională s-a devalorizat nu mai puțin brusc în ultimul an dificil. Dacă înainte de invazia rușilor în Ucraina, cursul de schimb al grivnei la dolar fluctua cu 29 de grivne/dolar, acum rata de numerar este de aproximativ 40 de grivne/dolar. De la începutul războiului la scară largă, Banca Națională a Ucrainei a fixat cursul oficial al hrivnei, care plutea înainte de aceasta. În prima zi a invaziei, cursul de schimb a fost fixat la 29,25 UAH/dolar, ulterior, în iulie, autoritatea de reglementare l-a slăbit cu 25 la sută la 36,57 UAH/dolar. și încă nu intenționează să o schimbe sau să lase hrivna să plutească liber.

Așteptări pentru anul care vine
În ceea ce privește așteptările pentru anul care vine, previziunile anunțate, desigur, nu pot reflecta cu exactitate ceea ce așteaptă economia națională din cauza continuării războiului și a incertitudinii corespunzătoare. Potrivit prognozei consensuale ale economiștilor de frunte ai țării, în 2023, produsul intern brut al Ucrainei este de așteptat să crească cu 3,25 la sută, cu inflația de consum la nivelul de 21,5 la sută și cursul de schimb al monedei naționale la 41 de grivne per dolar american.

Ministerul Economiei prezice o creștere modestă a PIB-ului de 3,2% în acest an, după scăderea dramatică de anul trecut. Prognoza se bazează pe scenariul că faza activă a ostilităților se va încheia în vară.

În ceea ce privește cursul dolarului, guvernul a prezis o devalorizare lentă a monedei naționale. Conform prognozei incluse în bugetul pe 2023, cursul mediu anual al dolarului va fi de 42,2 grivne/dolar, la finele anului – 45,8 grivne/dolar. Inflația este așteptată la nivelul de 28 la sută.

În previziunile sale din octombrie, Banca Națională a prezis creșterea PIB-ului în 2023 cu 4% și inflația cu 21% la sfârșitul anului. Dar deja în decembrie, BNU a anunțat că prognoza s-a înrăutățit din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice. Autoritatea de reglementare își va publica prognoza actualizată în ianuarie 2023.

„În ceea ce privește PIB-ul în acest an, scăderea este probabil un pic mai profundă decât se aștepta în previziunile din octombrie. Pentru acest an, chiar și în scenariul nostru de bază, relativ optimist, creșterea PIB-ului va fi foarte lenta și mult mai mică decât cea de 4 la sută. ne-am asumat în prognoza din octombrie”, a declarat vicepreședintele Băncii Naționale Serhii Nikolaychuk.

Organizațiile internaționale și-au exprimat și viziunea asupra stării economiei ucrainene în acest an. Conform previziunilor Fondului Monetar Internațional, după ce a scăzut cu aproape o treime în 2022, PIB-ul real al Ucrainei ar putea crește ușor cu aproximativ 1% în 2023. Fondul prezice o inflație la nivelul de 22,5 la sută. Banca Mondială se așteaptă ca PIB-ul Ucrainei să crească cu 3,3% în 2023 și inflația cu 20%.

Grupul ICU, șeful Departamentului de Cercetare Macroeconomică Vitaly Vavryshchuk:

PIB-ul ucrainean și-a revenit treptat în perioada mai-septembrie, până când loviturile masive de rachete asupra infrastructurii energetice au oprit această tendință. În lunile martie și aprilie – cele mai proaste luni pentru economia ucraineană – PIB-ul a scăzut cu 45-50 la sută. În lunile următoare, acest indicator s-a îmbunătățit la -35 la sută datorită retragerii armatei ruse din regiunile nordice și îmbunătățirii situației de securitate.

Mulți IDP s-au întors acasă, permițând întreprinderilor să-și reconstruiască forța de muncă. Împrumuturile au rămas disponibile întreprinderilor mici și mijlocii datorită programelor guvernamentale. Economia a beneficiat și ea semnificativ de refacerea logisticii, deoarece „Ukrzaliznytsia” a făcut eforturi pentru a crește potențialul de producție. Din august, a devenit posibilă exportul de cereale și produse petroliere prin porturile Mării Negre.

Șeful Departamentului de Cercetare Macroeconomică al Grupului de Companii UCI Vitaly Vavryshchuk / foto facebook.com/NationalBankOfUkraine

Totuși, din octombrie, a apărut un nou factor negativ care amenință redresarea economică – distrugerea infrastructurii energetice din cauza atacurilor cu rachete rusești. Potrivit oficialilor guvernamentali, peste 40% din infrastructura energetică a fost distrusă, atât capacități de generare, cât și de transport. Întreruperile de curent rămân frecvente și prelungite, afectând zonele care produceau peste 55% din PIB înainte de război.