Îmbătrânirea, un proces inevitabil, care le sperie pe majoritatea femeilor, pentru că poate fi doar atenuat, reprezintă un proces complex și multifactorial. Acesta determină disfuncționalități la nivelul celulelor, țesuturilor și organelor interne implicând multipli factori (genetici, endogeni și exogeni).

Pielea constituie cel mai mare organ al pielii și, pe lângă multiplele sale funcții, pielea reprezintă un foarte bun indicator al stării generale de sănătate. Îmbătrânirea cutanată este asociată cu o scădere a elasticității și fermității pielii, creșterea numărului de riduri, pigmentare neuniformă pe zonele fotoexpuse, precum și un aspect rugos și aspru la palpare. Conform DermaLife, una dintre cauzele procesului de îmbătrânire o reprezintă produsii avansați de glicatie (AGE), un grup de molecule proinflamatorii, prezenți atât în circulația sanguină, cât și la nivelul pielii.

Ce sunt produsii avansați de glicatie?

Produșii avansați de glicație (advanced glycation end products – AGE) au fost descoperiți pentru prima dată în 1912 de către Louis Camille Maillard în alimentele intens procesate. Wikipedia definește AGE ca fiind biomarkeri implicați în îmbătrânirea și dezvoltarea, sau agravarea a multor boli degenerative, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, boala cronică de rinichi și boala Alzheimer. AGE sunt formați printr-o reacție non-enzimatică, numită glicație (sau reacția Maillard), între glucoză/fructoza și proteine, lipide sau acizi nucleici. Această reacție se produce atât în interiorului coprpului (circulație sanguină și piele) cât și în exterior, în timpul procesului de gătire la temperaturi crescute, pe perioade scurte de timp și cu un conținut scăzut de apă (dietă tip Western – fript, prăjit, copt, rotisor).

Sursele exogene și endogene ale produșilor avansați de glicație

AGE reprezintă o consecință a metabolismului normal, dar nivelul lor este crescut în anumite condiții patologice, cum ar fi episoadele de hiperglicemie, hiperlipidemie sau stres oxidativ. Studiile recente au demonstrat că AGE sunt implicați într-un număr mare de afecțiuni, cum ar fi diabet zaharat, ateroscleroza, afecțiuni cardiovasculare, diverse forme de cancer, boală Alzheimer sau afectare renală.

Dietă de tip Western, fumatul, expunerea la soare și lipsa activității fizice reprezintă sursele exogene (influențabile, de altfel) de formare a produșilor avansați de glicatie. O dietă cu un conținut crescut al AGE este direct corelată cu creșterea nivelului sanguin al AGE, creșterea inflamației (atât în interiorul corpului cât și la nivelul pielii) și creșterea rezistenței la insulină (risc crescut de a dezvolta diabet zaharat și acnee).

Nivelul total al AGE reprezintă un echilibru între producția endogenă de AGE, aportul extern de AGE și excreția renală. Atunci când există o producție și un aport crescut, alături de o excreție renală redusă, atunci acest nivel poate crește semnificativ.

Efectele produșilor avansați de glicatie la nivelul pielii

AGE sunt prezenți la nivelul epidermului și dermului, țintă principală a procesului de glicație fiind reprezentată de colagen. În jurul vârstei de 20 ani este observată pentru prima dată glicația colagenului, urmând că după vârsta de 35 ani să aibă loc o degradare rapidă a colagenului. La nivel cutanat, AGE sunt implicați în scăderea elasticității și capacității de apărare a pielii, apariția ridurilor, creșterea inflamației și scăderea procesului de cicatrizare.

Prin urmare, prevenția optimă a îmbătrânirii cutanate este recomandată să fie începută încă de la 20 ani și este obligatorie de la vârstă de 35 ani. A fost demonstrat în numeroase studii că nivelul de glicatie de la nivelul dermului este direct corelat cu îmbătrânirea. În prezent, pacienții cu diabet zaharat au o îmbătrânire cutanată mai accelerată, datorită nivelului AGE crescut că urmare a glicemiei ridicate. Pe lângă efectele asupra pielii, acumularea AGE la nivelul cutanat este strâns corelată cu riscul de a dezvolta diabet zaharat și afecțiuni cardiovasculare.

Distribuie articolul: