„Să ne întoarcem la natură”, cu siguranță ai auzit această replică foarte des în ultimii ani. Faptul că pungile din plastic sunt interzise, cred că știi deja. Acum trebuie să le folosim pe cele biodegradabile sau pe cele din hârtie. Plasticul a devenit dușmanul nostru numărul unu. Desigur, să scăpăm de el nu este deloc simplu și nici nu este un proces ușor și rapid. Cert este că deja se fac pași mari și siguri spre o lume fără plastic și poluanți. Trendul „totul natural și eco” a împânzit și industria produselor de frumusețe. Acum, când mergi într-un magazin vei zări etichete de produse cu: organic cosmetic, cruelty free sau BIO. 

În Moldova avem deja o mulțime de magazine care vând cosmetică naturală. Întrebarea este: dacă te folosești de ani de zile de anumite produse și la prima vedere nu îți dăuneză, atunci de ce le-ai schimba?

Ei bine, specialiștii ne spun că daunele vor apărea peste ani și poate că nici nu o să ne dăm seama că de vină sunt parabenii sau produsele chimice din cosmetică.

Potrivit unui studiu recent, cele mai multe dintre produsele noastre cosmetice preferate sunt cocktail-uri de substanțe chimice produse industrial și potențial periculoase care ne-ar putea pune în pericol sănătatea și care, în unele cazuri, accelerează îmbătrânirea pielii.

Cercetătorii spun că zi de zi, o femeile aplică pe piele nu mai puțin de 515 substanțe chimice sintetice diferite. Astfel, şamponul conţine aproximativ 15 substanţe chimice, rujul 33 de substanţe chimice, fixativul 11 substanțe chimice, deodorantul 15 substanţe chimice, loţiunea de corp 32, parfumul 250 de substanţe chimice, iar oja 31 de substanţe chimice. Îngrijorător este faptul că 60% dintre aceste substanțe se absorb în sânge, iar de acolo ajung la organele și în țesuturile din corp.

Pentru că aceste toxine se acumulează în organism, apar probleme de sănătate. De exemplu, la nivelul pielii ne putem confrunta cu eczeme, alergii dermatologice, iritații, iar în întreg organismul, acumularea de substanțe chimice nocive poate afecta funcționarea organelor și chiar favoriza apariția cancerului.

Dacă  situația cu produsele obișnuite teste atât de gravă, atunci hai să vedem ce ne promit produsele naturale: 

Specialiștii ne asigură: Cosmeticele organice și bio conțin doar ingrediente acceptate de organismele de certificare organică. Prin urmare, în acestea nu vom găsi substanțe chimice nocive precum parabeni, ftalați, triclosan, talc, ulei mineral, parafină. În schimb, vom întâlni: emolienți naturali, extracte din plante, surfactanți naturali, coloranți naturali, uleiuri esențiale,

Eticheta unui produs bio și organic trebuie să conțină:

– Informații despre resursele regenerabile

– Lipsa iradierii în procesul de producție

– Lipsa organismelor modificate genetic

– Absența unor substanțe artificiale (pesticide, aditivi sau hormoni de creștere)

– Termenul de valabilitate de maximum 6 luni de la deschiderea ambalajului.

Există un mit (spun comercianții) că produsele naturale ar fi mai scumpe ca cele obișnuite și de asta femeile preferă să nu treacă în tabăra produselor sută la sută naturale. Noi am vrut să verificăm acest lucru așa că am luat câteva magazine de la noi care vând cosmetice naturale și am comparat cu brandurile arhicunoscute de cosmetice. Desigur, ați putea spune că totul este subiectiv și că diferite branduri au diferite prețuri așa că am selectat  acele branduri care se consideră bune, dar și accesibile ca preț.

La cosmetici naturale avem: Lili Eco shop, Anthos și Arome Bio.

La cosmetici obișnuite avem: Maybelline, Bourjois și Max Factor. (aceste branduri le vei găsi destul de repede în magazinele de cosmetice din Chișinău)

Deci, să comparăm.

Rujul: Câte dintre voi ies din casă fără să își pună puțină culoare pe buze? Cu siguranță rujul este unul dintre cele mai populare și utilizate produse cosmetice. Să vedem cât costă unul natural și unul obișnuit. 

La Lilu Eco Shop un ruj costă costă în jur de 300 de lei. Menționăm că în magazin se vând cosmetice de la brandul Puro Bio.

În magazinele Anthos un ruj costă de la 220 la 404 lei.

Pe site-ul Arome Bio găsim rujuri de la 87 de lei până la 122 de lei.

Să vedem acum cât costă în medie un ruj de la brandurile obișnuite: 

Pe site-ul elefant.md o să găsim rujuri Maybelline de la 126 de lei până la 225 de lei.

Un ruj Bourjois costă de la 257 la 232 de lei.

Un ruj Max Factor costă de la 153 la 195 de lei. 

La capitolul rujuri diferența nu este prea mare, nu? Hai să mergem mai departe și să comparăm cât costă un fond de ten natural și unul obișnuit. 

Un fond de ten obișnuit costă de la 130 lei până la 303 lei.

Fondul de ten natural de costă de la 200 până la 480 de lei. 

După analiza noastră diferența de preț nu diferă foarte mult. Desigur, depinde de brand. Dacă este să vorbim de branduri cu renume ca Dior, Estee Lauder sau MAC, atunci acestea costă de trei sau chiar patru ori mai mult decât un produs organic.

Alegerea vă aparține!

Distribuie articolul: