Pe 30 iulie, în contextul Zilei Mondiale împotriva Traficului de Ființe Umane, Centrul Internațional La Strada Moldova vine să sensibilizeze Guvernul Republicii Moldova, organele de resort și comunitatea anti-trafic în sensul revizuirii abordării politicilor de prevenire și combatere a traficului de ființe umane (TFU) cu implicarea copiilor și adolescenților.

Pornind de la prezumția că misiunea statului e să facă participarea copilului în procesul de justiție mai puțin traumatizantă, încă nu se poate spune că scopul este tangibil din perspectiva principiilor justiției restaurative. Copiii care au trecut prin experiența extrem de dureroasă a unui proces de judecată, în calitate de victime sau martori, au nevoie de o etapă îndelungată de reabilitare, de programe de asistență socială și psihologică bine puse la punct, de centre de plasament în care să fie consultați, asistați și sprijiniți pas cu pas să revină la un mod de viață sigur.

Profilul adolescenților care se expun cel mai mult riscului de trafic este unul tipic și se menține același de ani de zile. Vorbim în special despre copii lăsați în grija buneilor, copii din familii cu un singur părinte, care suferă la rândul său de alcoolism sau de boli psihice. Familia duce lipsă de un venit financiar stabil, iar copilul, pe lângă faptul că duce lipsă de atenție, grijă și emoții calde părintești, este abuzat fizic sau psihic și e nevoit să găsească soluții de supraviețuire în stradă. Toate – din simplul motiv că acasă nu se simte în siguranță.

Responsabilitatea La Strada în virtutea mandatului de care dispune este să intervină abia atunci când copilul sau adolescentul se află deja într-o situație complicată și să-i asigure protecția drepturilor pe durata unui proces juridic în care el este victimă sau martor, făcând tot ce este cu putință pentru a evita la maxim traumatizarea și mai gravă a lui și victimizarea repetată.

Pe de altă parte, valul de migrație, condiționat de căutarea unor oferte de muncă peste hotare, este și el un factor care, dacă nu este anticipat de informarea minuțioasă înainte de emigrare, completează statistica persoanelor aflate în situații de risc sau dispărute inclusiv cu copii. Datele acumulate de la Linia Fierbinte Anti- trafic (LFA) în prima jumătate a anului curent numără deja 36 de cazuri de SOS (cazuri care implică persoane dispărute, prezumate victime ale traficului de ființe umane sau migranți aflați în dificultate). Cca 9% dintre ele vizează copiii.

Mai multe informații despre evoluția fenomenului TFU, colectate de Linia Fierbinte
Anti-trafic gestionată de La Strada, pot fi găsite aici.