Vârsta își lasă amprenta asupra fiecărei părți a corpului, inclusiv a penisului. Începând cu 40 de ani, testiculele produc mai puțin testosteron, hormonul care ți-a ajutat penisul să crească în timpul pubertății și îți alimentează dorința sexuală. Scăderea testosteronului, împreună cu alte lucruri legate de îmbătrânire, pot schimba dimensiunea, forma și funcția acestui organ atât de important, scrie doc.ro.

Ce face ca penisul să se schimbe odată cu vârsta?

De ce îmbătrânirea provoacă modificări ale penisului? Este adesea un rezultat al îmbătrânirii normale, în mare parte cauzat de:

•    scăderea fluxului sangvin cauzată de acumularea de plăci în artere și pierderea elasticității vaselor de sânge în tot corpul, pe măsură ce îmbătrânești
•    reducerea celulelor musculare netede din penis – acestea sunt în mare parte înlocuite cu celule de colagen, potrivit cercetărilor din Arab Journal of Urology
•    scăderea nivelului de testosteron – hormonul responsabil de dorința sexuală, starea de spirit pozitivă și multe funcții corporale.

Durerea ascuțită și cronică a penisului poate indica o problemă care necesită asistență medicală. Dacă durerea apare la urinare, cauza poate include:

•    infecţie
•    pietre la rinichi sau vezica urinară
•    o boală cu transmitere sexuală
•    cancerul penisului
•    priapism (erecție care durează 4 sau mai multe ore)

Pilozitatea din zonă albește

La fel ca și în alte zone, odată cu vârsta, părul tău pubian începe să devină grizonat. Ca și la părul de pe cap, celulele pigmentare din interiorul fiecărui folicul de păr pubian produc o substanță chimică numită melanină care conferă părului culoare – blond, șaten sau negru. Pe măsură ce îmbătrânești, celulele pigmentare mor, producția de melanină încetinește, iar părul pubian devine grizonat sau alb. Dacă părul de acolo devine grizonat la vârsta de 35 sau 65 de ani, acest lucru depinde foarte mult de genele pe care le-ai moștenit de la părinți.

Se micșorează

O schimbare care provoacă teamă! Micșorarea penisului se poate datora unor afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială sau vaselor de sânge înfundate (arterioscleroză), care reduc fluxul de sânge către acesta. Scăderea fluxului sangvin, împreună cu niveluri mai scăzute de testosteron, pot face acest organ mai mic. Adăugarea câtorva kilograme intensifică impresia că s-ar fi micșorat. Pliurile de grăsime abdominală ascund parțial penisul, făcându-l să pară mai mic decât este cu adevărat.

Se curbează

Ori de câte ori îți rănești penisul – indiferent dacă este vorba de sex dur, sport sau accident – se formează un țesut cicatricial. Până la 50 sau 60 de ani, poți avea suficientă acumulare de țesut cicatricial care să-ți determine curbarea penisului în timpul unei erecții. Afecțiunea este cunoscută sub numele boala Peyronie. Este adesea dureros și poate face sexul inconfortabil. Tratamentele sunt diverse și pot include chiar intervenții chirurgicale care pot diminua curbura și pot face ca sexul să fie mai confortabil din nou.

Testiculele se micșorează

Din același motiv pentru care penisul tău se micșorează odată cu vârsta – reducerea testosteronului – și testiculele se micșorează. Leziunile, fluxul sangvin mai redus și utilizarea steroizilor anabolizanți (testosteron sintetic) pot fi, de asemenea, responsabile pentru reducerea dimensiunii. Un testicul mai mic poate fi uneori și un simptom al cancerului testicular. Dacă ai alte simptome, cum ar fi umflarea sau o senzație de greutate într-un testicul, consultă medicul.

Scrotul se ridează și se lasă

Pielea ta devine în mod natural mai puțin elastică pe măsură ce îmbătrânești. La fel cum pielea feței și a gâtului se ridează și se lasă, la fel poate face și pielea care îți acoperă testiculele. Dacă apariția pliurilor pe scrot sau pielea lăsată te deranjează când porți un slip de baie sau îți provoacă durere atunci când se freacă de coapsă, poți efectua o intervenție chirurgicală de rejuvenare a scrotului.

Este mai puțin sensibil

Penisul tău își pierde sensibilitatea în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. Așadar, poate necesita mai mult timp și mai multă stimulare ca să te exciți și să ajungi la orgasm. Dacă problema interferează cu viața ta sexuală, nu stimula mai tare – ai putea irita pielea sensibilă care acoperă acest organ. În schimb, discută cu medicul tău despre posibilele tratamente.

Ai erecție mai greu

Îți amintești că cea mai mică senzație ți-ar fi putut produce o erecție când erai tânăr? Cu cât înaintezi în vârstă, nivelurile scăzute de hormoni, circulația sângelui mai redusă și leziunile nervoase pot face ca erecția să fie mai greu de obținut. Disfuncția erectilă devine o problemă cu cât îmbătrânești. Până la vârsta de 70 de ani, aproximativ 70% dintre bărbați vor avea probleme cu obținerea unei erecții. Din fericire, medicii au o serie de medicamente, dispozitive și soluții chirurgicale pentru această problemă.

Își schimbă culoarea

Depozitele grase se pot acumula în interiorul pereților vaselor de sânge pe măsură ce îmbătrânești și pot limita cantitatea de sânge care curge prin ele. Sângele este ceea ce dă vârfului unui penis o culoare roz. Pe măsură ce fluxul sangvin încetinește, capul penisului capătă o nuanță mai deschisă. Rareori, o schimbare a culorii penisului este un semn de cancer. Dacă ai și alte simptome, cum ar fi o umflătură sau o durere în zona penisului, consultă urgent un medic.

Diminuarea pilozității în zona pubiană

Grosimea părului pubian variază de la persoană la persoană și în funcție de cum îl îngrijești. Părul din jurul penisului, ca și părul de pe cap, se subțiază odată cu vârsta. Deoarece este mai puțin vizibil decât părul de pe scalp, este posibil să nu simți nevoia să faci ceva în acest sens. Dar un transplant de păr este întotdeauna o opțiune dacă te deranjează să nu ai păr în acea zonă.

Există tratamente pentru modificarea penisului?

Tratarea afecțiunilor asociate cu un penis îmbătrânit vizează de obicei îmbunătățirea funcției și gestionarea simptomelor.

Unele tratamente obișnuite includ:

•    Medicamente pentru disfuncție erectilă și alte tratamente, cum ar fi implanturile chirurgicale pentru penis, pentru a ajuta la tratarea simptomelor disfuncției erectile. Aceste tratamente nu sunt remedii pentru cauzele care stau la baza disfuncției erectile.
•    Chirurgie sau injecții cu medicamente pentru boala Peyronie pentru a influența formarea de colagen în penis, pentru a ajuta la reducerea curburii penisului și la ameliorarea altor simptome.
•    Antibiotice sau medicamente pentru simptomele urinare asociate cu o infecție a tractului urinar sau o prostată mărită și pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului de urină.
•    Exerciții Kegel după prostatectomie pentru a te ajuta la problemele de micțiune, după afecțiuni de prostată sau alte afecțiuni urinare care provoacă incontinență.
•    Operație pentru îndepărtarea țesuturilor care pot afecta aspectul și funcționarea penisului sau care conțin celule canceroase.

 

Distribuie articolul: