Pe 6 octombrie 1988, la Paris, Matthew Farrow (în imagine) a devenit subiectul primului transplant reușit din lume cu celule stem. Acum, după 28 de ani de la transplant, Matthew (33 de ani) este bine, sănătos, are o familie și își crește fericit copiii, ducând o viaţă normală, ca orice alt om sănătos.

Procedura pe care a urmat-o fost una tipică unui transplant modern: s-a început cu o cură intensă de chimioterapie, apoi băiatului în vârsta de 5 ani i-a fost transplantată proba de celule stem recoltată de la sora lui nou-născută. Procedura în sine nu s-a schimbat prea mult de-a lungul timpului. Transplantul cu celule stem ombilicale al lui Matthew Farrow a fost realizat în Franța, atunci când Matthew avea 5 ani. Boala pentru care a fost tratat era anemia Fanconi, o boală de sânge considerată mortală, pentru care medicii îi dăduseră zero șanse de supraviețuire.

Deși transplantul cu celule stem ombilicale a început ca alternativă pentru cei care nu puteau fi beneficiarii unui transplant de măduvă, în zilele noastre, sângele placentar a devenit cea mai utilizată sursa de celule stem pentru transplantul pediatric din SUA și una dintre frecventele surse folosite pentru transplantul adulților. Eficiența transplantului cu celule stem ombilicale a fost demonstrată de rezultatele transplanturilor din acești 25 de ani de utilizare constantă.

Sângele ombilical este o sursă la îndemâna de celule stem, ușor de recoltat, fără riscuri pentru mamă și copil, iar transplantarea lui nu necesită o compatibilitate foarte strictă cu cel ce va primi transplantul.

Lucrurile au evoluat mult în acest domeniu al Medicinei. Din păcate, există încă persoane ce privesc stocarea de celule stem ca pe o idee nouă și încă în stadiu de experiment. Însă recoltarea de celule stem la naștere s-a dovedit deja a fi o metodă sigură și eficientă de a proteja sănătatea viitoare a copilului de la care a fost recoltată și a familiei acestuia. Începând cu transplantul lui Matthew din 1988, sângele ombilical este folosit pentru a trata circa 80 de boli de sânge. Din 1988 și până acum au fost efectuate peste 20.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale pentru a salva viața pacienților din întreaga lume.

O poveste cu final fericit

Matthew Farrow este astăzi în viață ca urmare a transplantului pe care l-a primit. A fost un transplant reușit, cu rezultate care „vorbesc” și după 25 de ani. Astăzi Matthew lucrează ca Avocat al Pacientului și Purtător de Cuvânt al uneia dintre cele mai mari bănci de celule stem din SUA. Are o familie, are copii și este în viață și sănătos mulțumită realizării extraordinare a celor 3 medici pionieri în medicină, care i-au transplantat o probă de celule stem recoltată de la sora sa nou-născută. Apreciaza foarte mult meseria pe care o are, în special datorită faptului ca îi dă posibilitatea de a împărtăși oamenilor povestea vieții sale și modul în care transplantul cu celule stem i-a salvat viața. Matthew spera să inspire și să ajute și alți oameni ce au nevoie de tratament cu celule stem pentru a se vindeca.

ALFA BIOBANK este prima instituție din RM specializată pentru depozitarea personală a țesuturilor și celulelor umane care asigură servicii medicale de bio-asigurare.

ALFA BIOBANK este autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova prin Ordinul nr. 1097 din 30 septembrie 2019.

𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗷𝗮𝘁𝗶 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹 𝗗𝘃𝘀 𝗱𝗲 𝗽𝗼𝘁𝗲𝗻𝘁𝗶𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗯𝗼𝗹𝗶 𝗶𝗻 𝘃𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿.
𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗶 𝗰𝗲𝗹𝘂𝗹𝗲𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗲𝗺!

P

Distribuie articolul: