Lawrence Faucette, a doua persoană care a primit o inimă de porc modificată genetic într-o procedură de transplant experimental, a decedat la șase săptămâni după operație. Centrul Medical al Universității din Maryland (UMMC), unde a avut loc intervenția, a raportat că inima a început să dea semne de respingere în ultimele zile, scrie realitatea.net

“Ultima dorință a domnului Faucette a fost ca noi să profităm la maximum de ceea ce am învățat din această experiență, astfel încât alții să aibă o șansă la o nouă inimă atunci când un organ uman nu este disponibil. El și-a exprimat dragostea față de echipa de medici și asistente care au avut grijă de el. Îl vom simți foarte mult”, a declarat dr. Bartley Griffith, directorul clinic al programului de transplant cardiac al Universității din Maryland, conform CNN.

La vârsta de 58 de ani, Faucette a fost internat la UMMC pe 14 septembrie, după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă și a suferit un transplant experimental șase zile mai târziu. Starea sa de sănătate cardiacă și afecțiunile medicale preexistente l-au făcut ineligibil pentru un transplant de inimă umană.

“Singura mea speranță este să optez pentru un transplant cu inima de porc, xenotransplant”, a spus Faucette într-un interviu cu doar câteva zile înainte de operație.

“Soția lui, Ann Faucette, a declarat: “Nu avem nicio așteptare în afara speranței că vom avea mai mult timp împreună.”

În săptămânile care au urmat transplantului, medicii lui Faucette au remarcat progrese semnificative, acesta fiind capabil chiar să participe la kinetoterapie și să-și petreacă timp cu familia.

La o lună după operație, echipa medicală a raportat o funcție cardiacă excelentă și a întrerupt medicația pentru susținerea funcției inimii.

“Nu există nicio dovadă de infecție sau respingere în acest moment”, a declarat Griffith atunci.

Pentru a preveni respingerea, medicii i-au administrat lui Faucette un tratament experimental cu anticorpi pentru a suprima sistemul său imunitar. Respingerile organelor sunt “cea mai mare provocare în cazul transplanturilor tradiționale care implică organe umane”, a menționat UMMC într-un comunicat.

Ann, soția lui Faucette, a exprimat recunoștință față de personalul medical pentru eforturile depuse în favoarea soțului său. Ea a spus: “Larry a început această călătorie având încredere deplină în dr. Griffith și echipa lui. Știa că timpul care i-a mai rămas era scurt și aceasta era ultima sa șansă.”

Conform autorităților medicale din SUA, peste 113.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru transplant de organe, iar peste 3.300 au nevoie de o inimă. Donate Life America afirmă că 17 oameni mor în fiecare zi în așteptarea unui donator.

În ianuarie 2022, Universitatea din Maryland a efectuat prima astfel de intervenție chirurgicală experimentală pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care a decedat la două luni după operație. Cu toate că nu au existat semne de respingere în primele săptămâni după transplant, o autopsie a stabilit că Bennett a murit din cauza insuficienței cardiace provocate de “o serie complexă de factori”, inclusiv starea sa preoperatorie. Un studiu de caz publicat în The Lancet a evidențiat, de asemenea, dovezi privind prezența unui virus porcin care nu fusese identificat anterior.

Distribuie articolul: