În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de „Flurona”. Este vorba despre un copil de cinci ani care s-a infectat concomitent cu COVID-19 și gripă. 

Anunțul acestui caz a fost făcut de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi.

„Marți a fost depistat un caz de confirmare la COVID-19 și gripă de tip A, la un copil de cinci ani. Starea copilului este satisfăcătoare și primește tratament la domiciliu, spre însănătoșire. Nu au fost oarecare probleme grave de sănătate. Ambele probe au fost confirmate la același copil – și gripă, și COVID-19”, a declarat șeful ANSP, Nicolae Jelamschi, în cadrul conferinței de presă săptămânale privind situația epidemiologică prin COVID-19 și procesul de vaccinare în Republica Moldova.

Aproape toată țara este în cod roșu de COVID-19. Comparativ cu săptămâna trecută, numărul cazurilor noi au crescut de 2,5 ori, iar incidența de îmbolnăvire este de 642 de cazuri la  100 de mii de populație. Rezultatele probelor de laborator arată că tulpina Omicron devine predominantă și pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, în ultima săptămână au fost confirmate 44 de cazuri de gripă, preponderent în rândul elevilor.

La începutul lunii ianuarie, Israelul a raportat oficial primul caz din lume de „Flurona” – infectarea simultană cu COVID-19 şi virusul gripal. Este vorba despre o femeie nevaccinată, care a născut recent.

Ce este Flurona? 

Conform reginamaria.ro, „Flurona” nu este numele unei noi variante a SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19. Ci este termenul folosit în prima săptămână a anului 2022 de autoritățile israeliene pentru a descrie primul caz de infecție simultană  cu gripă și COVID-19. 

Atât reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, cât și purtătorul de cuvânt al GISAID, platforma globală care permite partajarea rapidă a informațiilor și a datelor epidemiologice legate de virusuri, au declarat că „flurona nu este o variantă, ci un nume folosit uneori pentru a descrie cazurile de coinfecție cu gripa și COVID-19″.

Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur!