Premieră inedită pentru industria modei din Republica Moldova! Brandul autohton Coreli, marca Corina Hamureac, a prezentat 12 rochii de mireasă cu elemente tradiționale, inspirate din prosopul tradițional moldovenesc, elemente lucrate de mâinile mamei designerei. Expunerea din cadrul săptămânii modei din Emiratele Arabe Unite a fost cu atât mai specială cu cât întreg momentul, de la primul fir de ață, la coregrafie, muzică și spirit, a însemnat MOLDOVA!

Republica Moldova a fost reprezentată la grandiosul eveniment de modă, Emirates Fashion Week, de unul dintre cele mai cunoscute branduri autohtone – Coreli, marca Corina Hamureac. Designera a prezentat o colecție spectaculoasă compusă din 12 rochii superbe de mireasă, care îmbină perfect tradiția cu modernul. Drept inspirație pentru colecția „Legend of Moldova” a servit „Ciuleandra” lui Liviu Rebreanu, coloana muzicală fiind susținută de vocea excepțională a Mariei Tănase.

Am discutat cu designera Corina Hamureac, care a dezvăluit pentru EA.md detalii importante despre eveniment și colecție:

„Emirates Fashion Week este unul dintre cele mai importante evenimente de modă din lume, întrunind anual 30 de țări. Am făcut o premieră, fiind pentru prima dată când Republica Moldova ajunge pe podiumul din cadrul săptămânii modei din Emiratele Arabe Unite. Evenimentul a avut loc pe 16 noiembrie în Theatre of Digital Arts

Colecția „Legend of Moldova” este cu atât mai specială cu cât redă prin detalii tradiția și spiritul poporului moldovenesc:

„Cele 12 rochii de mireasă au avut elemente din prosopul tradițional moldovenesc. Cea mai răspândită ocupație a femeilor din Moldova în sec.19-20 a fost și este o carte de vizită a teritoriului și al culturii noastre. Folosit la cele mai importante evenimente din viața moldovenilor de la naștere la căsătorie și până la moarte, o referință puternică la identitatea socială și un simbol pentru noi ca popor. Prosopul din Moldova face parte din „Convenția privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale”, adoptată la Paris pe 20 octombrie 2005. Documentul recunoaște „importanța cunoașterii tradiționale ca sursă de bogăție imaterială și materială a popoarelor native””.

„Elementele din prosoapele folosite în colecție au fost țesute de mâinile bunicii mele exact ca și colecția anterioară prezentată de ziua copiilor tot în Dubai purtând o tentă din covorul tradițional moldovenesc și țesut tot de mâinile ei. Femeia din colecția mea a fost Ciuleandra lui Liviu Rebreanu, cel mai mare romancier, iar colecția a fost prezentată pe fonul vocii nemuritoarei Maria Tanase. Coreografie pregătită de Adrian Lefter. Îmi place când pe podiumurile din afara țării nu am nume și nici brand, acolo mă numesc MOLDOVA”, conchide designera Corina Hamureac.

Publicul a fost impresionat de colecție și povestea din spate, aplaudând frenetic momentul defilării! Un mare succes, zicem noi! Urmăriți o parte din defilare în video de mai jos.

Foto: Arhiva Personală