„Aici mi-i casa cea cu povești...”, cu acest cântec vechi, intitulat „În oraș la Chișinău” au început sărbătoarea dedicată Chișinăului micuții grupei pregătitoare de la gradinița 85 din sectorul Buiucani al capitalei. Au cântat, au dansat și au recitat poezii frumoase - toate aduse drept omagiu Chișinăului, țării, dar și oamenilor care locuiesc aici. Noi am tras cu ochiul.

„Hai veniți la hram / Că așa-i lăsat / În orice casă / Și în orice sat”, au mai cântat copilașii, toți pregătiți cu mare sârguință și dedicație pentru acest eveniment frumos. Micuții grupei pregătitoare de la Grădinița 85 din sectorul Buiucani al capitalei au adus un omagiu orașului Chișinău, ajuns la aniversarea de 580 de ani, pe care o vom sărbători mâine. Evenimentul a fost admirat de părinți, conducerea instituției preșcolare, cât ți de reprezentanți ai Direcției Generale Educație, dar și de sector, și ai Sindicatelor de profil.

Copiii au cântat, au recitat poezii despre părinți și oraș, despre patrie și credință. Evenimentul a fost însoțit si de o expoziție de desene tematice la tema „Chișinău – orașul meu”. Dansurile însoțite de strigături au degajat atmosfera, iar educatorii s-au implicat cu trup și suflet pentru ca mini-concertul picilor să fie unul de succes. La final, copiii, dar și cadrele didactice au fost premiate cu diplome și cărți pentru lectură.

Margareta Sîrbu, șefa sindicatelor municipale din educație și știință: „Au fost foarte bravo acești copii, cei mai tari din sector, mai ales astăzi. Mă bucur că și copiii, și părinții înțeleg și susțin învățământul, etapa preșcolară. Trebuie să le mulțumim lor anume, dacă nu erau părinții în municipiul Chișinău nu știu unde ajungeau multe grădinițe. Mă bucur că creșteți copii minunați, cu valori frumoase, care știu deja atât de multe lucruri despre Moldova și capitala ei.”

Taiana Nagnibeda Tverdohleb, șefa DGETS Chișinău: „Sunt foarte necesare asemenea activități, pentru că dacă sărbătorim, atunci de la mic la mare o facem. Ne străduim să implicăm absolut toți copiii în activitățile Direcției noastre. Pe lângă manifestările culturale, pledăm și noi pe lângă Guvern pentru condiții mai bune în școli și grădinițe, dar cel mai mult pentru o remunerare adecvată pentru cadrele didactice din instituțiile preșcolare, pentru că ei anume sunt cei care stau la baza formării viitoarelor generații. La moment avem o carență de 250 de lucrători pe pozițiile de educator și ajutor de educator în tot municipiul Chișinău, poziții care ar fi cu siguranță suplinite rapid dacă ar exista o remunerare adecvată a activității acestor cadre didactice.”

 

Veronica Solomitchi, șef DETS Buiucani: „Este un eveniment frumos și unic în sectorul Buiucani. În premieră, o instituție preșcolară dedică un concert jubileului orașului Chișinău. Este și o mândrie personală, dacă vreți. Sincere mulțumiri părinților pentru implicarea în activitate. Copilașii, dar și administrația instituției au fost menționați cu diplome, iar din partea preturii Buiucani au primit cărți pentru copii. La mulți ani, Chișinău!”

Foto: Igor Vrabie