Un nou proiect culinar, realizat de Echipa Klumea, talentata fotografă Cristina Tocan și regizoarea și scenarista Dina Zaiaț, va fi lansat la TV și pe online din septembrie. Vom descoperi bucătari desăvârșiți, pentru care arta culinară se ridică la rang de artă practicată, dar și savurată. Tot ei vor fi puși la încercare de echipa proiectului ca să definească fine dinning în Moldova și să reinventeze ceva tradițional, în acest stil. Nata Albot de la Klumea, dar și altă lume implicată, ne-a povestit pe îndelete despre cum au decurs filmările.

„Artizanii Gustului” este un nou proiect K lumea – o producție video, din 8 episoade prin care mi-am propus să contribui la creșterea culturii gastronomice din Moldova. Având în vedere că această cultură în țara noastră, să fim sinceri, nu există, aș vrea să contribui la pornirea unui dialog despre cum mâncăm, ce mâncăm, cine ne hrănește, trebuie sau nu să facem ceva cu bucătăria noastră tradițională, este loc în Moldova de fine dinning, avem cu cine face progrese în aducerea bucătăriei noastre în lumina reflectoarelor internaționale. Artizanii Gustului este despre oamenii care și-au ales profesia de bucătar și ne hrănesc în localurile din Chișinău. – spune Nata Albot, productătoare „Artizanii Gustului”

Proiectul „Artizanii Gustului” nu e doar despre cratițe și „porții gastronomice”. Este mult mai mult. Este despre vise și luptă, pasiune și oameni dragi, care cred în noi. Este despre tine, chiar dacă în viața ta nu ai prăjit un ou. – declară Dina Zaiaț, regizoare și scenaristă „Artizanii Gustului”

8 bucătari în 8 episoade

„Fiecare din cele 8 episoade vor fi dedicate câte unui bucătar. Vom povesti istoria lui, parcursul lui și-l vom provoca să modernizeze o rețetă tradițională. Așa că vom vedea și sarmale modernizate, și roșii umplute, și colțunași altfel. Bucătari interesanți în Moldova s-ar aduna poate și pentru 16 episoade, însă bugetul nu ne-a permis să producem decât 8 povești”, a spus pentru EA.md Nata Albot, productătoarea „Artizanii Gustului”.

Munca din spatele frumosului din farfurie

„Ceea ce m-a impresionat la bucătarii noștri este faptul că au muncit foarte mult ca să ajungă astăzi cine sunt. Încredere în ei nu a avut nimeni, decât rareori un membru al familiei, însă asta nu a fost un impediment ca să nu progreseze. Admir ambiția și munca pe care au depus-o ani la rând. În ce privește restaurantele, am rămas uimită de „viața de după pereții din sală”. În spatele frumuseții din farfurie și liniștii din restaurant, există o altă viață! Toți mereu sunt grăbiți pentru a satisface gusturile clienților. Și absolut tot asta se face sub iscusita dirijare a bucătarului chef”, ne dezvăluie Cristina Tocan, fotografă în cadrul acestui proiect.

Cum au fost aleși artizanii filmați?

„Destul de subiectiv i-am ales, bazându-ne pe propriile experiențe culinare din localurile unde aceștia activează. Niciun restaurant și niciun bucătar nu au plătit pentru a apărea în această producție. Altfel ar fi fost compromisă toată ideea proiectului. Scopul acestuia nu este să facă reclamă vreunui local, pentru că bucătarii își mai schimbă locul de muncă. De altfel, anume asta s-a întâmplat cu câțiva dintre eroii noștri după pandemie. Au rămas fără lucru. Misiunea proiectului este de a-i face pe oameni să conștientizeze ce înseamnă meseria de bucătar, ce stres și nebunie se întâmplă în bucătăria unui local înainte ca să-i fie servită mâncarea pe masă, să pună valoare pe cei care îi hrănesc gustos, să le cunoască numele, să-i poată menționa în postări atunci când sunt mulțumiți sau nemulțumiți de mâncarea lor”, Nata Albot, productătoarea mini-serialului.

„Cred că cel mai perturbant episod în munca echipei noastre a fost pandemia, care ne-a dat peste cap toată producția. Am început în februarie cu mare elan filmările, ca după asta pe 3 luni să oprim totul pentru că HORECA era pe burtă. Restaurantele erau închise, public în ele nu era, în bucătării nu se gătea, unii bucătari au rămas fără job. Iar noi aveam de spus o poveste magică și frumoasă, nu de arătat oameni în măști și localuri goale. Oricum, „Artizanii Gustului” nu putea să omită pandemia, așa că am atins-o, dar foarte ușor, ca să nu ne transformăm într-o mare jale din 8 episoade”, mai povestește pentru EA.md Nata Albot.

„Eu, în calitate de producătoare trebuia să fac rost de resurse financiare pentru a acoperi partea de budget pe care și-a asumat-o K Lumea în relația cu IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău, cei care au acoperit cea mai mare parte din costuri. Și pentru acea felie de budget asumat mizam să interesez sponsori. Care sponsori? Toată lumea a tăiat bugetele de marketing. Nici nu aveam obraz în plină pandemie să le scriu și să le propun să dea niște bani. Și e mare păcat, pentru că în final iese o producție frumoasă, din care sigur ar putea beneficia și vinificatori și companii ale căror produse pot fi asociate cu gătitul. În schimb, ne-au slavt Patronii K Lumea, datorită donațiilor lor lunare, am reușit să acoperim parțial găurile”, mai povestește fondatoarea Klumea, Nata Albot.

Proiectul care educă patrioți

„Eu am devenit mai atașată de Moldova după aceste filmări. Mai patriot, dacă vreți. Bucătarii pe care i-am filmat au reușit să mă convingă ca putem face din Moldova un loc de unde să nu vrem să fugim. Un loc de care să nu ne fie rușine. Dimpotrivă, să începem de la noi, să ne mândrim și să promovăm cine suntem. Când auzi din gura unui bucătar rus „Ia oceni liubliu svoiu Moldovu”, și să vezi în această frază clișeică multă sinceritate, începi să îți pui niște întrebări despre rădăcinile neiubirii locului care te-a făcut”, povestește Dina Zaiaț, regizoare și scenaristă.

„Artizanii Gustului este un proiect unic în Republica Moldova, în care s-a investit multă muncă, dragoste și pasiune! Vă invit să-l urmăriți ca să aflați poveștile bucătarilor noștri și pentru a vă alinta papilele gustative”, ne-a spus fotografa Cristina Tocan.

Proiectul va fi difuzat din 26 septembrie la TV8. În fiecare sâmbătă seara va fi premiera, iar duminică va fi reluarea. De asemenea, proiectul va fi difuzat și online, pe pagina Klumea.

„Aș vrea să cred că vom mișca niște pietricele din loc, îi vom uimi pe spectatori, îi vom provoca să discute acest proiect, să dezbată care bucătar e mai interesant, și bucate pe care eroii noștri le-au revoluționat”, a mai menționat în final Nata Albot.