În ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane adoptă o alimentație sănătoasă, renunțând la dulciurile din comerț în favoarea celor raw-vegan. Nu că ar fi o chestie la modă sau o simplă tendință glamuroasă, ci pentru că sunt un colac de salvare pentru oamenii cu intoleranță la gluten și la lactoză. Vă prezentăm mai jos povestea Veronicăi Novac, tânăra care prepară deserturi fără gluten și fără zahăr.

Veronica a pornit afacerea cu deserturi fără gluten și fără zahăr tocmai pentru că ea și fiica sa au intoleranță la gluten. Cofetăreasa suferea încă în clasa a șaptea.

„Am ajuns la spital cu alergie. Fața era umflată, aveam urticarie. Doctorii m-au ținut o lună și apoi m-au lăsat să plec, anunțând părinții că nu au ce să îmi facă. Părinții îmi dădeau doar covrigei, cu intenția să vindece alergia, iar eu dimpotrivă, mă umflam din nou. Am observat că totul se înrăutățește atunci când mănânc făinoase, așa că am exclus pâinea. Nu știam de gluten, dar am înțeles că mă simt bine atunci când nu consum făină. 13 ani în urmă am renunțat la carne, pește, ouă și acum 7 ani m-am lăsat de zahăr. La zahăr am renunțat ca să mențin un mediu alcalin în organism”, a povestit Veronica pentru apostrof.md.

Brioșele sunt preferatele Veronicăi. Le prepară din hrișcă verde, carob (asemănător, ca gust, cu pudra de cacao), ulei de măsline, pulpă de măr, fructe uscate, stafide, nuci, în calitate de îndulcitor folosește curmale. În vitrină însă are o grămadă de alte deserturi – bomboane care amintesc de „Chișinăul de seară”, ladu (bomboane indiene), ciocolată din carob (superalimentul care e dulce în mod natural, face parte din categoria leguminoaselor ca mazărea, păstăile).

Veronica a încercat o grămadă de rețete, unele găsite pe internet, până a ajunge la proporțiile ideale pentru deserturile vegetariene, vegane și raw vegane pe care le numește Pure Taste (găsiți pagina de Facebook pentru mai multe informații despre ingredientele pe care le folosește). Nici nu mai știe câte kg de produs au ajuns la coșul de gunoi, ba pentru că textura nu îi plăcea, ba gustul nu era perfect. În ziua în care a zis: „Bingo, am ce îmi trebuie!”, soțul Alexandru a început să fotografieze gustoșeniile și a distribuit fotografiile pe rețelele sociale. Nu de alta, dar Veronica gătea zi și noapte, din pasiune.

Reacția poftocioșilor a venit în secunde numărate. Au apărut primele comenzi. Soțul a încurajat-o să își transforme pasiunea într-o mică afacere. A tras-o de mânecă la Piața EcoLocal, unde i-am cunoscut eu. Când am încercat brioșele foarte moi și am aflat că sunt din făină de hrișcă verde, nu m-am mai oprit. Am continuat cu bombonelele, iar astăzi mănânc cu mare poftă și cheesecake-ul pregătit de Veronica. Partea bună a dulciurilor vegane și raw vegane, pe lângă gustul autentic, dulceața naturală, pe care odată ce ai cunoscut-o, nu vrei să o mai înlocuiești cu cea artificială, este sațietatea. Te saturi după 2-3 bomboane. Altfel stăteau lucrurile cu ciocolata din comerț, îndulcită cu zahăr. Până nu terminam cutia, nu mă lăsam. La fel era cu tortul. Zahărul are puterea de a crea dependență și poftă. Infinită. Iar asta e teribil. Acționează ca un drog și atacă organismul.

Sursa: apostrof.md

 

Distribuie articolul: