„A lăsat în urmă 20 de ani de activitate în educație și a ales, calea străinătății. Decizia a fost una dureroasă pentru că profesoara, Valentina Golban, s-a dedicat total meseriei. Le-a insuflat cu măiestrie elevilor săi, dragostea față de limba și literatura română, materia pe care o preda, iar școala i-a devenit cea de-a doua casă”, povestește Nina Cotorobai pe blogul ei Nina Cotorobai Blog.

Pe lângă profesoară, timp de nouă ani, doamna Golban a fost si director adjunct la gimnaziul Negrea din Hâncești, apoi director educativ la Colegiul de Construcții din același raion. Însă salariul mic și motivele personale au determinat-o cu un an în urmă să plece la muncă la Veneția.

„Aveam o mare satisfacție atunci când unii dintre elevi se apropiau de mine la sfârșit de oră și-mi ziceau: „Mulțumim, dnă profesoară, pentru lecție!”
Îmi cer iertare de la cei dragi dacă prea des școala mi-a răpit timpul care trebuia sa-l acord familiei. Îmi place să onorez cu demnitate misiunea care o am. Vorbesc la prezent fiindcă eu încă sunt profesoară.
Eram în Italia și sufletul vibra în zilele de 1 septembrie, 31 mai… si tot timpul când trec pe lângă școala din cartierul unde locuiesc.”

Departe de Moldova, doamna Golban muncește la un post fix, unde are grijă de o bătrână. Îi este dor de casă, profesie și tradițiile noastre. Însă pentru a depăși distanța, în ajutor i-a venit marea ei pasiune, croșetatul.

„Fiind departe de casă mă gândeam ce aș putea face ca să mă reprezinte. Și mi-a venit ideea de încălțăminte croșetată care mi-a zvâcnit de cum am văzut-o în niște postari pe Facebook. Fiecare pereche de încălțăminte are tot timpul ceva din sufletul și caracterul meu. A pornit totul din pasiune. Văzând că lumea se interesează de unde îmi cumpăr eu așa încălțăminte, zic: De ce să nu fiu eu cea care să o producă? Este solicitarea oamenilor și dorința mea. 

Mama mea croșeta prosoape. Am plecat și i-am dus dorul … ca, mai apoi, de Sus, să-mi trimită această regăsire. Niciodată nu mi-a pus croșeta în mână. Mi-a rămas dragostea și dăruirea cu care lucra. Cu ceva ani în urmă am lucrat în mărgele icoane și tablouri. Multe sunt dăruite celor dragi, prietenilor. Am si acasă o colecție pe care o admir cu nesaț.”

Doamna profesoară povestește că tot timpul liber îl dedică croșetatului. Iar confecționarea unei perechi de încălțăminte îi ia de la două până la patru zile.

„Fiindcă în activitatea mea finalitatea este calitatea produsului, vă dați seama că se muncește mult. Am ajutor din partea familiei. Sunt primii care verifică produsul. Sunt obiectivi și aceasta mă ajută să sporesc în calitate. Mulțumesc Dinei Dora și Carmen Chifor pentru tutoriale. Pentru cine dorește, cu drag pot croșeta. Pentru asta e nevoie să vizitați pagina mea de Facebook, Încălțăminte croșetată ValentinA, să scrieți un mesaj în privat unde se discută toate detaliile (mărime, culoare, model, talpă) Apropo, foarte solicitate sunt espadrilele pe talpă ortopedică. Prețul diferă în dependență de model și mărime, de la 25 până la 60 euro. Croșetez espadrile, sandale, ghete, pantofi, botine, cizme, atât pentru maturi, cât și pentru copii.”

 

Citește continuarea povestei pe Nina Cotorobai Blog.

Distribuie articolul: