Printre dosare, telefoane, chemări la operație și multe întrebări care apar în permanență, Ana Josan, reușește să savureze fiecare clipă din destinul pe care l-a îmbrățișat de bunăvoie- cel de a trăi mici vieți alături de fiecare femeie care urmează să devină mamă. Știam că este unul dintre cei mai versați specialiști în obstetrică și ginecologie de la Medpark și mă așteptam să fiu întâmpinată de o doctoriță ușor arogantă, cu ochelari cu rame înguste sprijinite neglijent pe vârful nasului.

Când am pășit în cabinet, am dat de o femeie tânără, frumoasă, care mai întâi m-a examinat, apoi m-a lăsat să o cunosc, scrie autoarea în cadrul proiectului „Oameni ca Tine” pe AGORA.

Încă din primele clipe ale discuției, când camerele erau oprite, iar microfoanele deconectate, am înțeles că am de-a face cu o persoană care încearcă să țină pasul cu sinceritatea care o depășește constant. Fără să creeze false impresii, fără să-și dea aere de savant și fără niciun fel de presiune, Ana Josan, ne-a invitat să-i cunoaștem sufletul, întâi de toate.

N-a vrut să știe ce întrebări îi voi pune. După primele două fraze schimbate am realizat că scenariul făcut de acasă nu-mi va fi de niciun folos pentru că în femeia asta cu umeri firavi se ascunde o lume întreagă care nu merită să fie înghesuită în niciun fel de șabloane și standarde.


Mi-a spus cu sinceritate că nu-și etalează reușitele profesionale pentru că a înțeles că în fața pacienților ele nu contează. De ce? Pentru că pe ei, pacienții, îi doare în cot de titlurile academice. Pentru ei medicii adevărați sunt cei care știu să fie oameni.

„Pacientul zice: foarte bun doctor. Permanent e calm, zâmbește, îmi explică. Și nu are nicio idee despre procedurile pe care le posedă doctorul respectiv sau despre cât de repede poate să ia decizii.”

La Medpark n-a ajuns dintr-o întâmplare. Ana Josan povestește că pe vremea când era începătoare a întâlnit o pacientă care se simțea frustrată din cauza că nu are bani să-i ofere pentru grija pe care i-a purtat-o în timpul nașterii. Acel moment a fost decisiv în viața doctoriței deoarece anume atunci a hotărât că va munci într-un spital care le va oferi pacienților tot confortul necesar fără a-i face să se gândească la bacșișurile îndesate în buzunarul halatului.

„Trebuie să ai un vis și atunci totul are o logică în activitatea ta și totul are un sens. Fără țel nu poți să mergi, nu vei obține nimic. Unde va bate vântul, acolo vei rămâne. Ca o frunză.”

Deși am citit în ochii ei și ceva tristețe, Ana Josan, zâmbește în permanență. A reușit în timp să-și creeze cu pacientele sale o relație mai mult decât cea dintre doctor-pacient. Își dorește să le ajute să facă din sarcină o aventură frumoasă, de aceea își asumă să le îndrume, să le asculte și să le ofere câte o soluție pentru fiecare nelămurire.


Pentru ea nu există paciente la fel, așa cum nu există sarcini la fel. Fiecare femeie care ajunge în biroul său are parte de o abordare aparte. Așa cum merită.

„Eu mă comport cu oamenii așa cum aș vrea ca ei să se comporte cu mine.”

La prima vedere ar părea că Ana Josan a reușit să atingă apogeul profesional. Chiar și așa, doctorița continuă să se auto-dezvolte. De fiecare dată când are ocazia merge la stagii practice în afara țării. Așa are ocazia să muncească alături de specialiști cu renume și să fure cât poate din priceperea și tehnicile lor. Conștientă de faptul că medicina este o știință în permanentă schimbare, doctorița de la Medpark, pune accentele pe inovații și le implementează acasă cu încredere și curaj.

„Tu ești doctor din Moldova și ca să fii la nivelul doctorilor străini trebuie să ai de 3-4 ori mai multe argumente. Să te duci iar și iar și de fiecare dată să le demonstrezi că aici nu e Africa, demult am coborât din copaci, suntem la curent cu metodele de lucru și le implementăm.”

Fără fals patriotism, Ana Josan recunoaște că are deseori gânduri de plecare. Totuși, de fiecare dată găsește argumente pentru a rămâne acasă. Și nu pentru că își dorește să i se ridice monumente, ci pentru că trăiește cu convingerea că dacă ai posibilitatea să faci o schimbare spre bine, oricât de mică ar fi ea, ești dator s-o faci.

Despre fericire nu are noțiuni prea complicate. Tot ce își dorește este să fie bine, să facă bine și să se poate uita în oglindă atunci când ajunge seara acasă.

Ana Josan susține că indiferent de cât de copleșitoare poate fi prezența unui om în public, tot ce contează cu adevărat este cine reușește să rămână acel om atunci când rămâne față în față cu propriul eu.

„Fericirea este atunci când faci ceea ce vrei și o faci bine. Tu poți să fii așa cum ești fără să fii fățarnic, te poți uita seara în oglindă și știi că nu rămâi față în față cu un mizerabil.”

Continuarea materialului o poți vedea pe AGORA.