Un show de excepție, o mega-orchestră și un super-band pe scenă, cei mai cotați artiști ai țării și multe surprize plăcute din partea organizatorilor la cea de-a X-a ediție a Galei decernării Trofeului „Potcoava de Aur”, seara I - un eveniment marca Noroc Media. Cine s-a învrednicit de multrâvnitul trofeu dar și ce momente deosebite au avut spectatorii, aflați în continuare.

Organizatorii s-au întrecut pe ei

De la decorul încărcat de elemente tradiționale, un LED imens în spate, grafică deosebită și până la interpretări de excepție, mixuri dintre folclor autentic și basuri moderne – toate într-o singură seară la Marele concert al anului, „Potcoava de Aur”, ediția a X-a.

Mai mulți artiști au venit în scenă cu piese foarte cunoscute, reorchestrate în duet de Alex Calancea Band și Orchestra Fraților Advahov, cea din urmă numărând aproape 30 de instrumentiști. Cel care s-a evidențiat prin originalitate a fost Adrian Ursu, interpretând piesa „Mama” live și acompaniindu-se la un pian, special adus în scenă pentru acest moment. Cântărețul Cătălin Josan a fost aplaudat minute în șir pentru interpretarea piesei „Unire” – un mesaj foarte actual zilelor pe care le trăim. Celebrele melodii „De ce?” și „Drumurile noastre” au răsunat în premieră într-un frumos duet: Ion Suruceanu și Andrei Glavan – înterpretarea a fost absolut unică.

Primele trei trofee și-au găsit destinatarii

La cea de-a X-a ediție, organizatorii au decis să acorde premii și pentru creatorii de cântece, nu doar interpreților acestora. Deși a întrunit artiști și piese din ambele stiluri, populară și ușoară, prima seară de concert s-a dedicat muzicii populare, la capitolul trofee acordate. Astfel, pentru cariera de-o viață pusă în slujba cântecului popular, dar și pentru meritul de a fi autorul atâtor melodii care au devenit reprezentative pentru patrimoniul național, la categoria compoziție, trofeul „Potcoava de Aur” i s-a decernat compozitorului Gheorghe Banariuc!

 

„Vă mulțumesc că ați venit în toți acești ani la spectacolele de muzică populară, că ați ales grâul de neghină. Vă sunt profund recunoscător pentru acest premiu, în special direcției Noroc Media, este absolut neașteptat și foarte plăcut. Mulțumesc cântăreților care au înterpretat și continuă să cânte piesele mele, Orchestrei Fraților Advahov, pe care din clasa a șasea îi am sub tutela mea, fiindu-le profesor, și publicului minunat”, a precizat de pe scenă compozitorul și aranjorul Gheorghe Banariuc.

Grigore Vieru – cel mai cântat poet al Moldovei!

Pentru calitatea de a fi cel mai cântat poet atât în muzica populară cât și în cea ușoară, pentru contribuția emblematică adusă culturii naționale, pentru bogăția spirituală lăsată moștenire, trofeul „Potcoava de Aur” i se decernează post-mortem poetului Grigore Vieru. Trofeul a fost ridicat de Raisa Vieru, soția marelui poet, aflată în sală.

„Mă bucur nespus că Grigore Vieru este, de bună seamă, cel mai cântat poet al neamului! Mulțumesc Radio Noroc pentru aprecierea a muncii poetului. Îmi pare rău ca eu țin în mână acest trofeu, și nu poetul, care a muncit fiecare cuvânt scris și care a plecat din viață cu zile. E munca lui, scriind peste 200 de texte pentru cântece în ambele stiluri de muzică, pe ambele maluri de Prut, atât pentru copii, cât și pentru maturi”, a menționat Raisa Vieru.

 

Ștefan Vodă are Potcoavă!

Pentru activitatea reprezentativă  pe tarâm folcloric și pentru fidelitatea remarcată în preferințele ascultătorilor Radio Noroc în acești 10 ani, trofeul „Potcoava de Aur”, categoria muzică  populară  i s-a decernat Ansamblului etno-folcloric „Ștefan Vodă”, condus de Tudor Ungureanu! 

 

„Dragi prieteni, vă mulțumim din suflet pentru această apreciere. Să știți că neamul nostru prin cultură va dăinui, chiar dacă nu va rămâne nimic în băncile noastre. Noi, Ansamblul „Ștefan Vodă”, vom rămâne strajă la cetatea neamului. Victorie, Ștefan Vodă are Potcoavă! Marea luptă ne așteaptă, să distrugem hoarda toată”, a citat din versuri folclorice Tudor Ungureanu.

Precizăm că același concert se va ține repetat, în seara zilei de astăzi, 5 decembrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Organizatorii au anunțat că spectacolul din seara II va fi transmis în direct pe Radio Noroc și pe Noroc TV, astfel ca spectatorii care nu au putut să ajungă în sală, să îl poată admira de la ecrane sau asculta la radio.

Foto: Noroc Media

P