Cerbii pătați au înmulțit în mod semnificativ în Codrii Moldovei. Pădurarii afirmă că numărul acestora a depășit aproape de zece ori norma biologică, ceea ce duce acum la deteriorarea lăstarilor tineri și a puieților de stejar. Autoritățile lucrează la un plan de acțiune pentru a restabili echilibrul ecologic, considerând posibilitatea capturării și relocării unei părți din cerbi în alte rezervații naturale.

Rezervația Naturală “Codrii Moldovei” se întinde pe o suprafață de peste cinci mii de hectare și adăpostește cea mai mare diversitate de animale sălbatice dintre toate ariile forestiere protejate din Republica Moldova. Cerbii pătați reprezintă cea mai numerosă specie din această rezervație, transmite Tvr Moldova.

Gheorghe Manic, director interimar rezervaţia “Codrii Moldovei”:

„Acum este recordul. Din 1994 şi până la ziua de astăzi a crescut, în fiecare an, dacă la început, creşteau câte 20 – 30 de exemplare, în ultimii ani, deci s-a mărit şi 50 de exemplare”.

În Codrii Moldovei sunt acum peste 400 de cerbi pătaţi și numărul lor e in creștere. În iunie, aproape de 80 de femele urmează să fete.

Gheorghe Manic, director interimar rezervaţia “Codrii Moldovei”:

„Ceea ce avem noi acum, duce şi la un impact puternic asupra regenerării arboretelor din rezervaţie, distrug arboretele tînăr în acele parchete de recostrucţie ecologică”.

Nicolae Boico, jurnalist TVR Moldova:

„Cerbii au distrus puieții de stejar de pe o suprafață de peste două hectare. Mii de copaci au fost plantați aici in ultimii 14 ani, însă, din cîte puteți vedea doar o mică parte mai sunt în picioare”.

Animalele se hrănesc cu mugurii şi lăstarii de puieţi şi au obiceiul de a-şi freca coarnele de tulpinile subţiri ale copacilor. În Codrii Moldovei sunt mai multe astfel de sectoare de pădure afectate din cauza cerbilor pătaţi. Moldsilva elaborează acum un studiu de evaluare a consecinţelor şi a impactului pe care îl aduc aceste animale asupra faunei.

Ion Belous, şef interimar secție Moldsilva:

„În rezervaţia naturală Codri este estimat, cel mai mare efectiv din ţară. După care urmează vecinii, adică pădurea alăturată care o gestionează Î.S. Străşeni. unde estimat sunt circa 243 de exemplare. Şi rezervaţia naturală Plaiul Fagului cu un efectiv estimativ la 130 de exemplare”.

Dacă în Codrii Moldovei, numărul cerbilor depăşte de aproape 10 ori norma biologică, la Plaiul Fagului cât şi în pădurile gestionate de Silvică Străşeni, numărul acestor animale depăşteşte de două şi chiar trei ori norma biologică. O solutie ar fi strămutarea animalelor în alte rezervaţii naturale.

În ultimii 30 de ani, vânătoare de cerb şi căprioare a fost interzisă prin lege în Republica Moldova. Restricţia a fost eliminată in urma cu doi ani dar autorităţile nu au emis, deocamdată, un model de autorizaţie. În pădurile din Republica Moldova sunt aproape 900 de cerbi pătaţi.

Distribuie articolul: