Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova dezvoltă politici pentru gestionarea proceselor migraționale în Republica Moldova. Țara noastră a fost afectată de fenomenul migrației de-a lungul anilor, modelând continuu agenda de priorități și politici publice în domeniul respectiv.

Liberalizarea regimului de vize cu state terțe, simplificarea procedurilor de admisie și documentare a străinilor, facilitarea accesului potențialilor investitori, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a traficului de ființe umane, a fost completată de criza refugiaților ucraineni și din țări terțe, care au plecat și pleacă din calea războiului.

Domeniul privind gestionarea proceselor migraționale în Republica Moldova a devenit prioritate importantă atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât și pentru Biroul Migrație și Azil care asigură procesele migraționale se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort. În cadrul ședinței Comisiei de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului, prezidată de către Secretarul de stat al MAI, Jana Costachi, a fost discutată situația migrațională în Republica Moldova, inclusiv în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina.

„Specialiștii în domeniul migrației și azilului ai Ministerului Afacerilor Interne lucrează la un proiect pentru modificarea unor acte normative privind regimul străinilor. Proiectul conține unele ajustări și completări al cadrului normativ regulatoriu în scopul uniformizării și specificării exprese a cerințelor privind documentarea străinilor. Modificările propuse vor contribui la reducerea semnificativă a cazurilor de interpretare a normelor legale, prin stabilirea expresă a condițiilor, precum și a unor proceduri clare de examinare și acordare a dreptului de ședere.

Totodată, proiectul prevede facilitarea documentării cetățenilor Statelor UE, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la UE. La fel, sunt revizuite unele condiții de angajare în câmpul muncii a cetățenilor străini (posibilitatea de detașare a lucrătorului străin în altă localitate, la altă întreprindere care aparține aceluiași angajator), precum și sunt modificate unele condiții pentru dreptul de ședere provizorie în scop de reîntregire a familiei cu cetățeni ai Republicii Moldova. Proiectul urmează în scurt timp să fie prezentat Guvernului spre examinare și aprobare” se mai scrie în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne menționează că este în proces de definitivare a proiectului Programului privind gestionarea fluxului migrațional, azilului și integrării străinilor pentru anii 2022-2025, care vine să ofere soluții pentru o migrație sigură, reglementată, atât în beneficiul țării, cât și a străinului.

De asemenea, Programul va impune o mai bună promovare, pe diferite platforme, a condițiilor de intrare, ședere și ieșire în/din Republica Moldova, reguli mai bine conturate și străini informați despre normele țării noastre, în contextul admisiei și procedurii de documentare, precum și în domeniul prevenirii și combaterii migrației ilegale.