Deși ar trebui să includă absolut toate investigațiile medicale, polița de asigurare care le este pusă la dispoziție pacienților din Moldova își face treaba doar parțial. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că în condițiile în care polița de asigurare medicală îi obligă pe bolnavi să-și aștepte rândul pentru un anumit serviciu, cei care suferă de maladii mai severe se văd nevoiți să plătească taxe suplimentare pentru a beneficia de asistență medicală.

„Programul nostru unic, din punctul de vedere politic al sistemelor de sănătate include aproape absolut tot, deci nu există investigații, nu există maladii care nu s-ar regăsi în sistemul de asigurări cu acoperire, foarte puține sunt în care sistemul de sănătate nu are soluții și acești pacienți ar trebui să meargă undeva în afara țării. Problema este cu totul alta. Din momentul în care au fost implementate asigurările în Republica Moldova acest sistem de asigurări a devenit unul foarte neprietenos oamenilor și trebuie să recunosc că astăzi polița de asigurare nu prea îi ajută, deci îi ajută într-o oarecare măsură, dar în afară de aceasta oamenii trebuie să plătească”, a declarat șefa de la Sănătate.

Potrivit AGORA.md, Nemerenco a precizat că toate taxele pe care le achită pacienții trebuie să fie oficiale:

„În momentul în care are poliță de asigurare, sistemul îi oferă un rând de așteptare – pentru a trece o investigație, pentru a face o operație. Unii oameni nu au timp, boala s-a agravat atât de mult și ei nu mai riscă să aștepte ce se va întâmpla, când sistemul le va oferi un acces gratuit prin polița de asigurare și atunci ei merg să plătească; nu merg să plătească, de exemplu, doar în operațiile de endoprotezare, care sunt foarte costisitoare, dar merg să plătească o rezonanță magnetică, o tomografie, o consultație a unui medic”.

Potrivit ministrei, instituțiile publice de asemenea s-au regăsit foarte bine în acest sistem de asigurări. În condițiile în care sistemul nu lucrează perfect, fluxul de pacienți a fost împărțit.

„Poftim, acesta-i rândul, nu reușim să vă acoperim din banii care ne sunt acordați de companie pe toți, atunci, bine mersi, dacă nu doriți să așteptați două luni sau cinci luni, sau șapte luni, mergeți contra plată, deci oficial, contra plată. În afară de aceasta, mai există plățile neformale, care știm că lucrează foarte bine și, de fapt, s-a tăcut, în marea majoritate a cazurilor s-a preferat să se tacă despre aceste plăți”, a mai spus șefa de la Sănătate.

Costul Poliței de Asigurare Medicale Obligatorii este în anul 2019 de 4.056 de lei. Unele categorii de persoane beneficiază de reduceri la achiziționarea acesteia.

De exemplu,proprietarii de terenuri agricole care au  cumpărat poliţa până în data de 1 aprilie 2019, au beneficiat de o reducere de 75 la sută din preţ.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: