Un tată a ajuns la Curtea Supremă de Justiție pentru faptul că a fost decăzut din drepturile părintești după ce a fost diagnosticat cu narcomanie. Avocatul lui s-a adresat în luna februarie curent la Curtea Constituțională ca să declare neconstituțională prevederea din lege în baza căreia a fost lipsit de drepturile părintești asupra copilului său. Codul Familiei prevede în articolul 67, litera f, că sunt decăzute din drepturile părintești persoanele care suferă de alcoolism și narcomanie. Potrivit acestui părinte, Codul Familiei ar fi prea restrictiv, când prevede decăderea din drepturi părintești chiar și atunci când un părinte se află în tratament împotriva dependenței de droguri. Astfel, reclamantul pretinde că s-ar fi încălcat dreptul la viață intimă, familială și privată din Constituție.

Iată ce a răspuns astăzi Curtea. Magistrații au subliniat că măsura decăderii din drepturile părintești nu poate fi aplicată în mod arbitrar, fiind necesar asigurarea unui just echilibru între dreptul la viaţa de familie și interesul superior al copilului. Curtea a reținut că dispoziţiile art. 67 lit. f) din Codul familiei nu pot fi aplicate în mod automat, ci numai în urma unei examinări din partea instanțelor judecătorești, pentru a stabili:

1) dacă au fost săvârșite abateri grave de către părinte în privința persoanei copilului;

2) dacă este în interesul superior al copilului aplicarea unei astfel de măsuri.

Totodată, Curtea a menționat că această măsură urmează a fi aplicată atunci când alte mijloace de apărare a interesului primordial al copilului sunt insuficiente sau lipsite de eficacitate.