În cadrul unei vizite fulger la Chișinău pentru un training ținut aici, Dr. Mihaela Bilic, psihonutriționistă, a acordat un interviu în exclusivitate pentru EA.md. Nutriționista a vorbit despre principalele motive pentru care mâncăm și cum am putea opri ronțăiala dintre mese și mâncarea necontrolată.

Explicația e simplă

„Noi am fost construiți în vremuri în care nu exista mâncarea, așa că toate simțurile noastre sunt făcute să fie sensibile la mâncare. Noi când vedem mâncarea o vrem, indiferent dacă fizic ne este foame sau ba. Adevărul e că suntem în stare să mâncăm fără limite. Și condițiile în care suntem practic peste tot înconjurați de mâncare, trebuie să stăm la distanță de ea”, consideră psihonutriționista.

Tehnica frigiderului „neatractiv”

„Nu sunt adepta acestui stil de locuințe – open space, în care bucătăria e la un loc cu livingul – nu e bine așa! Ce vă recomand este ca frigiderul să fie într-un colț cât mai îndepărtat al camerei, iar în el să depozitați alimente și lucruri extrem de neatrăgătoare, cât să mâncăm să nu ne fie foame”, sugerează Mihaela Bilic.

Dr. Mihaela Bilic, psihonutriționistă

Ne umplem viața cu mâncare

„Noi nu doar mâncăm mai mult decât trebuie, dar atunci când ne plictisim ne întrebăm: „Ce-aș mânca și eu ceva bun” – plictiseala și oboseala sunt principalele motive pentru care mâncăm – efectiv ne umplem viața cu mâncare, pentru că mâncarea înseamnă stare de bine și niciodată mintea și simțurile noastre n-o să zică că-i prea mult”, mai spune nutriționista.

Mâncăm dezordonat

„O altă problemă este că nu respectăm cele 5-6 ore distanță între mese, așa cum ar trebuie să o facă fiecare adult care a atins maturitatea alimentară. Ronțăielile dintre mese sunt de departe cele mai păcătoase, deoarece ele nu sunt determinate de foame, ci mai degrabă de stres sau plictiseală”, menționează specialista.

Mâncăm prea mult!

„Avem o problemă legată de porții – mâncăm foarte mult cantitativ. Reperul sunt palmele noastre – niciodată farfuria să nu fie mai mare decât palmele noastre și jumătate din „palmele noastre” trebuie să fie legume. Raționul de la pension era perfect. Ciorba se pune 3 polonice și nu mai mult, iar în acest caz e masă unică – nu mai este loc de felul 2”, mai menționeză psihonutriționista.

Atenție la concentratele de mâncare

„Un alt lucru care a venit odată cu globalizarea – am renunțat la mâncărurile gătite, crezându-le depășite. Suntem foarte îndrăgostiți de alimentele care sunt împachetate frumos, prelucrare, ambalate și care din păcate, sunt un fel de concentrat de mâncare. Orice pachețel este o masă, deshidratată, bogată în sare, în calorii, în grăsimi și în zahăr. Acest „superfood” trebuie mâncat rar și în cantitate mică. Aia nu este mâncare, ci mai degrabă un concentrat de mâncare”, mai spune dr Mihaela Bilic.