O descoperire care oferă speranțe noi celor care luptă cu cancerul. Potrivit andreearaicu.ro, cercetătorii au testat mai multe plante pentru tratarea tumorilor cerebrale și la nivelul gâtului, iar una dintre acestea s-a dovedit eficientă și ar putea sta la baza creării unui medicament.

Cancerul este în prezent al doilea factor de mortalitate în Statele Unite și una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Deși până acum au fost înregistrate câteva rezultate bune în tratarea acestei boli, încă nu există o cale sigură de vindecare. Dar există o nouă speranță. Cercetătorii au testat mai multe plante în tratarea tumorilor cerebrale de la nivelul gâtului, care reprezintă 4% din totalul numărului de cazuri de cancer din lume. Testul s-a desfășurat în Los Angeles, la University of California, iar rezultatele indică faptul că un medicament pe baza de plante ar putea fi de ajutor în tratarea celor două tipuri de cancer, relatează Mind Body Green.

Descoperirea cercetătorilor

Medicamentul, cu denumirea generică APG-157, este creat din plante care conțin polifenoli, inclusiv curcumina. Acest compus chimic galben produs de specia Curcuma longa, din familia Zingiberaceae, este utilizat că ingredient în industria cosmetică, ca aditiv și colorant alimentar.

Foto: Youtube

Curcumina a fost pusă anterior în legătură cu suprimarea tumorilor, grație proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, însă utilizarea clinică a acestui extract a fost limitată pentru că nu poate fi absorbit pe cale orală. Studiul a arătat că medicamentul pe bază de curcuma a fost absorbit prin mucoasa orală. Astfel, cercetătorii le-au dat pacienților o tabletă care se dizolvă încet în gură, în locul unei pilule pe care să o înghită. Prin această metodă, curcuminul și alți polifenoli au putut intra în sistemul sanguin pentru a-și face efectul. La trei ore după administrarea medicamentului de test, cercetătorii au observat niveluri înalte de curcumina în sistemul sanguin și în țesuturile tumorilor.

Pacienții cu cancer care au primit tratamentul au înregistrat o scădere a citokinelor, moleculele de natură proteică implicate în inflamare și care pot fi găsite în salivă. În plus, s-a observat și o reducere a numărului de bacteroizi, un tip de bacterii cu un strat exterior care le face nedetectabile pentru sistemul imunitar. De asemenea, celulele T din jurul tumorilor s-au înmulțit, ceea ce în alte terapii nu s-a reușit.

Nu au fost înregistrate efecte adverse

Rezultatele studiului arată că, în cazul tumorilor la cap și la gât, medicamentul pe bază de extract de curcuma poate fi de ajutor în lupta contra inflamațiilor și în țintirea tumorilor cu celule T. Potrivit autorilor cercetării, medicamentul poate avea efecte promițătoare în combinație cu tratamentele de imunoterapie. Totodată, nu s-au observat efecte adverse, ceea ce face din acest tratament o opțiune mai bună pentru bolnavii de cancer cerebral și cancer la gât care trec prin complicații chinuitoare când urmează chimioterapie și radioterapie.

Curcumina este una dintre principalii compuși din alcătuirea turmericului, recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și pentru întărirea sistemului imunitar, având beneficii pentru orice persoană. Turmericul adăugat în rutina alimentară reprezintă o armă puternică împotriva multor probleme de sănătate, precum cancerul, infecțiile și chiar depresia.

Sursa: andreearaicu.ro