Avocatul Poporului consideră că bolnavii de COVID-19 care se tratează la domiciliu nu beneficiază de asistența necesară din partea autorităților ceea ce ar implica riscuri de încălcare a drepturilor fundamentale, în special a drepturilor la viață și sănătate a categoriei vizate de persoane, informează AGORA.md.

Avocatul Poporului bate alarma: persoanelor care se tratează la domiciliu de Sars-COV-2 li se încalcă dreptul la viață și sănătate. Mihail Cotorobai a recomandat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) întreprinderea unor acțiuni urgente pentru  asigurarea respectării dreptului la viață și la sănătate a categoriei vizate de persoane.

Problema în cauză a intrat în vizorul Ombudsmanului după ce au apărut mai multe adresări către Ombudsman, dar și pe rețelele de socializare, în presă persoanele își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că tratamentul la domiciliu, inclusiv post-COVID-19, deși costisitor, nu este acoperit din contul asigurărilor medicale obligatorii. De asemenea, se semnalează existența unui deficit acut de medicamente necesare în farmaciile din țară pentru tratarea la domiciliu, că prețurile sunt majorate artificial.

„Din cauza abordării haotice a tratamentului la domiciliu, multe persoane infectate cu COVID-19 apelează la scheme de tratament de pe rețele de socializare sau din alte surse incerte. În acest mod, în opinia Avocatului Poporului, este încălcat dreptul pacientului la informare corectă, calitate și siguranță în sănătate”, susține Mihai Cotorobai.

Mihail Cotorobai consideră că situația descrisă impune întreprinderea unor acțiuni urgente din partea autorităților. Astfel, acesta îndeamnă Ministerul Sănătății să emită cât mai urgent un document (recomandări/protocol clinic) destinat medicilor de familie pentru standardizarea tratamentului la domiciliu pentru persoanele bolnave de COVID-19 cu diferite forme (medii și grave).

Ombudsmanul mai solicită elaborarea unui algoritm care ar oferi accesul echitabil la investigațiile necesare (de laborator și imagistice) persoanelor cu COVID-19 aflate în tratament la domiciliu (cu acoperirea medicației de Asigurarea Obligatorie de Asistență Medicală).

Mihail Cotorobai propune de asemenea includerea medicamentelor indicate în tratamentul la domiciliu a diferitor forme ale infecției COVID-19, precum și a celor necesare pentru reabilitarea post-COVID în lista medicamentelor compensate din Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

Foto: Pexels.com