Aproape un milion de autoturisme înregistrate oficial în RM au nevoie, de două ori pe an, să își schimbe anvelopele. Astfel, circa 4 milioane de anvelope pentru anotimpul rece și tot atâtea pentru cel cald, care odată la 3 – 4 ani trebuiesc schimbate. Dar, ce se întâmplă cu cauciucurile de vară uzate?

Utilizarea cauciucurilor uzate este întâlnită pe larg în Republica Moldova, începând de la amenajarea spațiilor exterioare ale grădinițelor și terminând cu arderea lor ilegală în timpul sărbătorilor de Paști. Din cauza numărului impunător și a insuficienței unor locuri autorizate de depozitare, sau a fabricilor de reciclare, cetățenii decid să arunce anvelopele pe marginea drumului sau, mai nou, în râuri și lacuri.

Oamenii nu pot nici să le ardă, Legea privind deșeurile interzice orice tip de incinerare și coincinerare a acestora, fiind aplicate sancțiuni de la 12 la 24 de unități convenționale pentru persoanele fizice (între 600 și 1.200 de lei) și de la 120 la 180 de unități convenționale pentru persoanele juridice (între 6.000 și 9.000 de lei), menționează AGORA.md.

Așa se întâmplă că unele ajung în curțile grădinițelor, dar oare acestea rezolvă problema cauciucurilor?

În timp ce administrația publică locală, dar și centrală, sunt încă în căutarea unor soluții, la grădinițe se pare că acestea au fost deja găsite. Aici, cauciucurile sunt folosite pe post de decorațiuni exterioare, sub formă de lebede, clumbe de flori, scaune, leagăne și alte obiecte de înfrumusețare.

Dar este oare practica aceasta una sănătoasă pentru copii?

În opinia expertei de mediu, Iuliana Cantaragiu, utilizarea cauciucurilor uzate poate avea impact asupra sănătății umane, întrucât „mai ales vara, când procesele de degradare sunt și mai accelerate, se mărunțește structura cauciucului uzat și se elimină gaze și toxine”.

De aceeași părere este și inspectorul principal al Inspectoratului de Stat în Ecologie, Maxim Bruma. El menționează că în stare solidă efectul cauciucului asupra mediului este minim. „Cel mai mult dăunează în procesul de ardere liberă, căci se emană circa 23 de substanțe chimice care sunt periculoase pentru om și poluează aerul, solurile, apele. Însă, atâta timp cât este în stare inertă, față de mediu nu are nici un efect. După o anumită perioadă de uzură, când ele se usucă, atunci ar putea dăuna sănătății umane”, mai adaugă Bruma.

„Anvelopele nu sunt produse pentru copii, sunt destinate pentru transport”, replică Gheorghe Teleaga, expert în sănătatea mediului de la Agenția Națională de Sănătate Publică. „Odată ce sunt puse acolo se recomandă să fie vopsite cu vopsele alimentare, așa sunt mai puțin ofensive. Dar, oricum, ele nu sunt destinate pentru copii și nu trebuie utilizate acolo sunt prezenți copiii”, mai adaugă specialistul. Totuși, acesta recunoaște că atât timp cât nu sunt făcute unele studii, cercetări în domeniu, nimeni nu poate interzice anvelopele pe teritoriul grădinițelor.

„Nu este studiată problema această, dar pe o perioadă mai lungă și contact mai mult poate să provoace anumite efecte”, explică Gheorghe Teleaga. „Obiectele destinate copiilor au alte standarde, se controlează la substanțe nocive și primesc certificatele corespunzătoare. Din insuficiența de finanțe și-au imaginat că pot utiliza anvelopele la grădinițe. Dacă sunt instalate, să le scoată și gata, este cea mai simplă decizie. Ele trebuie să fie utilizate conform destinației. Dar noi nu putem obliga pe nimeni, este doar o recomandare. La noi în țară nu s-au făcut astfel de cercetări niciodată, din aceste considerente nu sunt informații care să confirme nocivitatea lor”, mai adaugă expertul în sănătatea mediului.

Tatiana Dănilă, expertul în sănătatea copiilor, de la Agenția Națională de Sănătate Publică, menționează că potrivit „Regulamentului sanitar pentru instituțiile de educație timpurie, aprobat în 2016, echipamentele pentru terenurile de joacă trebuie să corespundă vârstei și să nu fie realizate din materiale care provoacă efecte nocive asupra sănătății, să fie ecologic pure și să nu pună în pericol siguranța copiilor. Anume despre anvelope nu este scris nimic. Nu sunt studii realizate în domeniul dat”.

De ce totuși unii directori de grădinițe recurg la astfel de echipamente în incinta grădinițelor?

Natalia Țabur, directoarea grădiniței-creșă nr. 59 din Chișinău, argumentează această decizie prin faptul că nu sunt sufieciente mijloace financiare pentru a procura echipamente de calitate. „Nu o facem din plăcere, ci de nevoie. Din păcate, terenurile de joacă nu sunt dotate cu atribute de joc. Plus la toate, recurgem la ele ca să evităm anumite traumatisme la copii. Cauciucurile sunt moi și nu au unghiuri. Ce ține de substanțele ce sunt emanate de cauciuc în perioada când este supraîncălzit, în această perioadă copii nu se află în zona terenurilor de joacă, sunt în pavilion, iar în perioada caniculară sunt la umbra copacilor, încercăm să evităm astfel contactul nemijlocit al copiilor cu aceste obiecte”, precizează directoarea.

O părere asupra acestei probleme o are și directorul tehnic al fabricii de reciclare, Denis Cazac, care spune că din componența majorității anvelopelor de astăzi face parte cauciucul sintetic, compus din molecule instabile, care la rupere emană gaze nocive. „La o temperatură de +18 grade Celsius, se descompune molecula de cauciuc și elimină gaze, iar gazul fiind mai greu ca aerul se așează jos și îl respiră nu păsările, dar noi, oamenii, iar copiii fiind mai mici de statură, sunt primii afectați de aceste gaze. Efectele nu sunt imediate, dar cu timpul ne mirăm de ce copiii noștri se îmbolnăvesc mai des ca noi”, concluzionează acesta.

Totuși, ce fac șoferii cu anvelopele și ce soluții de reciclare există în Moldova? Continuarea articolului pe AGORA.md.