Membrii fracțiunii PAS vin cu propuneri de susține a părinților care sunt nevoiți să renunțe la serviciu pentru a-și supraveghea copiii de vârstă preșcolară. Potrivit proiectului de lege, deputații vor să fie prevăzute alocații lunare, în mărime de 75% din salariu mediu lunar a unuia dintre părinți, pentru perioada în care nu activează grădinițele, scrie Agora.md

„În perioada pandemiei, grădinițele au continuat să fie întreținute din banii contribuabililor. Iar pentru fiecare zi de inactivitate se virează câte 10 milioane de lei pe zi, în timp ce părinții se rup în două – între serviciul și copii, fără a beneficia de nicio susținere din partea statului pentru a-și putea îngriji odrasele pe timp de pandemie”, a argumentat deputata Doina Gherman în cadrul unei conferințe de presă.

Membrii fracțiunii propun un proiect de lege  ce prevede ca părinții să beneficieze de o alocație lunară de stat, specială, sub formă de compensație, în mărime de 75% din salariu mediu lunar a unuia dintre părinți antrenați nemijlocit în suspravegherea copiilor. Aceasta pe durata suspendării activității grădinițelor din cauza pandemiei COVID-19.

„Dacă un părinte are salariul mediu lunar de 6.000 de lei, atunci alocația să fie de 4.500 de lei, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu lunar pe economie și nu mai puțin decât salariul minim garantat de stat în sectorul real – 2.775 lei/lunar”, a dăugat deputata PAS.

Fracțiunea PAS susține că va insista asupra faptului ca proiectul de lege să fie examinat până la finele sesiunii parlamentare.

 

Distribuie articolul: