Femeile moderne au o carieră, bani și ambiții. Nu mai sunt prizoniere ale bucătăriei și soțului. Dar mai avem de câștigat o revoluție: drepturile asupra corpului nostru.

Părul de pe corpul femeii e asociat de mulți cu ceva scârbos și lipsă de feminitate. Dar părul e natural și fiecare om îl are. Din ce în ce mai des văd poze pe rețele de socializare cu femei care aleg să nu se epileze. Majoritatea comentariilor, evident, că sunt răutăcioase, din păcate, unele sunt scrise de către femei. Credeam că în sec. XXI vom renunța să-i spunem femeii ce să facă cu corpul ei.

Rolul părului de pe corp

Părul de pe corp are rolul de a ne proteja și de a ne ține cald. Acesta e o protecție contra factorilor externi. Părul de pe cap are rolul de a menține temperatura creierului constantă, iar rolul celui pubian e de a distribui mirosul, având efectul feromonilor. Părul pubian e o dovadă că corpul nostru a ajuns la maturitatea necesară de a se reproduce. Un alt rol al părului pubian este de a proteja zona de bacterii și infecții. Genele ne protejează ochii, iar sprâncenele ne ajută să ne exprimăm emoțiile. Un detaliu interesant e că foliculele de păr conțin celule stem care contribuie la vindecarea rănilor.

Dacă părul de pe corp are atâtea beneficii de ce îl radem sau epilăm? În Egiptul Antic, femeile și bărbații se epilau din motive estetice, dar și pentru a preveni transmiterea bolilor și a păduchilor. În Roma Antică, lipsa părului de pe corp la femei era un semn că acestea aparțineau elitelor.

În secolul XX, femeile au început să poarte haine care nu le acopereau întregul corp. Astfel, când apare o problemă, apare și produsul care să te salveze. Cei de la Gillette au fost primii care au inventat lama de ras pentru femei, iar sloganul lor era: ,,să salvăm femeile de la problemele personale rușinoase”. Observăm că aceștia au asociat părul cu ceva rușinos, de care femeia trebuie să scape, pentru a nu deveni bătaia de joc al cuiva. Revistele vremii le anunțau pe femei că părul, cu excepția celui de pe cap, e urât, nedorit și nu e la modă. După  un secol, gândim la fel.

Motive igienice

Pentru unii, părul de pe corp la femei este o lipsă a igienei persoanele. Păstrarea igienei personale presupune niște reguli pe care le adoptăm cu toții: dușuri regulate, spălarea mâinilor, dinților etc. Majoritatea bărbaților nu se rad, dar nimeni nu îi acuză că sunt ,,murdari”.  Eliminarea părului de pe corp trebuie să fie o decizie personală.

Motive estetice

E alegerea femeilor să se epileze sau este impusă de către bărbați și gustul lor? Părul de pe corp este văzut ca ceva scârbos și urât. La televizor, pe rețele de socializare, vedetele ni se înfățișează complet epilate, astfel asociem lipsa părului cu frumusețea. Dar părul de corp nu ne face mai frumoase sau mai urâte. Nu ne schimbă aspectul fizic.

Motive culturale și sociale

Din punct de vedere social, părul la bărbați e o dovadă a bărbăției acestuia, la femei, lipsa lui, e o dovadă a feminității. Femeia trebuie să fie femeie, adică epilată, parfumată, gingașă și frumoasă. Dar normele se schimbă. Un bărbat poate alege să se epileze și nu-și pierde din masculinitate. Femeile își pot lăsa părul pe picioare și să fie feminine. Concepțiile se schimbă. Treptat, renunțăm să le mai cerem bărbaților să fie puternici, iar femeilor, firave. Mai avem o cale lungă, dar suntem pe drumul cel bun.

Trebuie să înțelegem că modelele sociale ne sunt impuse și ne fac rău. De femeile care au mult păr pe corp, mulți își bat joc și le jignesc. Aceasta începe să-și urască corpul și adesea recurge la metode de epilare dureroase și scumpe. Părul ar trebuie să fie ultima noastră grijă. Normele actuale de frumusețe ne impun niște standarde imposibile, cu intenția de a cheltui sume enorme. Dacă femeia s-ar iubi așa cum este, multe întreprinderi ar da faliment.

Femeie, corpul îți aparține, nu lăsa pe nimeni să-ți dicteze ce să faci!