Închiderea forțată a instituțiilor preșcolare din țară drept consecință a pandemiei generate de COVID-19 a avut consecințe considerabile pentru mai multe familii. Redeschiderea acestora nu se prevede a fi realizată în timpul apropiat, iar părinții angajați în câmpul muncii încă se confruntă cu numeroase probleme legate statul copiilor acasă. În acest sens, vezi mai jos care este cel mai recent apel lansat de Părinții Solitari. 

„Guvernarea noastră a lansat o luptă inegală contra copiilor preșcolari și familiilor acestora. Chiar dacă, noi toți împreună, pe parcursul ultimelor două luni am venit cu nenumărate intervenții și solicitări în planul soluționării problemelor survenite ca urmare a închiderii grădinițelor, mai marii și tarii acestei țări au demonstrat că nu le pasă nici de cei mai neajutorați cetățeni, așa că pur și simplu au călcat în picioare toate solicitările și rugămințile noastre de a identifica și oferi părinților soluții în contextul nefuncționării grădinițelor pe perioada îndelungată, dar nici nu au dat curs solicitării noastre de a organiza discuții la subiectul dat, pentru a aduce la urechile acestora acele situații dificile, în care se află acum părinții”, susțin cei de la Părinții Solitari.

În acest context a fost lansat un apel public către dna Maia Banarescu, în speranța că Avocatul Copilului va reuși să facă auzită gravitatea situației, dar și să contribuie la identificarea soluțiilor pentru părinții cu copii de vîrstă preșcolară.

 

„Din 11 martie 2020, familiile a 150000 copii preșcolari din Republica Moldova au fost abandonate de către toate autoritățile statului, în condițiile când a fost sistată activitatea instituțiilor preșcolare în toată țara. Deja de aproape 5 luni, părinții și copiii (inclusiv și cei din categoria familiilor social-vulnerabile), sunt lipsiți de un sistem social, întreținut din banii contribuabililor, care avea rolul important de a asigura supravegherea și instruirea copiilor pe durata aflării părinților la muncă.

O astfel de situație a creat riscuri extreme pentru siguranța fizică, emoțională și materială a tinerilor familii și deja are drept consecință câteva cazuri tragice. Multe familii sunt deja la limita disperării, fiind epuizate toate soluțiile posibile și imposibile în a oferi copiilor condiții relative de siguranță, pe perioada cât părinții se află la serviciu. Mai multe familii au fost nevoite să renunțe la locul de muncă a unuia din părinți sau să achite tot salariul pentru angajarea bonelor, astfel scăzând considerabil din posibilitatea supravețuirii financiare în această perioadă dificilă a pandemiei.

În contextul impactului negativ major, pe care îl are lipsa totală de protecție socială a familiilor cu copii preșcolari pe perioada nefuncționării grădinițelor, ne adresăm Dvs, în calitate de garant al respectării drepturilor şi libertăţilor copilului şi realizării, la nivel naţional, de către autorităţile publice centrale şi locale, de către persoanele cu funcţie de răspundere de toate nivelurile a prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, conform atribuțiilor ce Vă revin, și

SOLICITĂM RESPECTUOS:

– inițierea de către Ombudsmanul Copilului a unor dialoguri publice sau grupuri de lucru în vederea asigurării deplinelor drepturi ale copilului și în primul rând a drepturilor fundamentale la viață, sănătate și educație în condiții de maximă siguranță, cu antrenarea la aceste evenimente a tuturor entităților publice chemate să asigure protecția drepturilor și intereselor copilului în Republica Moldova, cu implicarea ONG-urilor cu expertiză în domeniu și cu participarea solicitanților subsemnați”, este o parte din textul apelului.

Distribuie articolul: