Tot mai des observăn pe rețelele de socializare poze în care copilașii mici apar cu fața acoperită de steluțe sau emoticons. Este corect să protejăm identitatea copilului și, în același timp, de ce am face asta dacă suntem părinții lui și putem decide ce apare cu el și ce nu pe internet? La cealaltă extremă sunt părinții care le creează copiilor conturi pe rețelele de socializare imediat ce aceștia se nasc. Cât de corect procedează ambele categorii și care ar fi mijlocul de aur în relația părinților cu copiii prin prisma internetului ne-a povestit experta în marketing și management Olga Țăpordei.

Care este regula principală de care să țină cont un adult (fie el părinte sau nu), atunci când postează o poză pe net cu un copil minor?

Nu există o regulă. Totul pornește de la scop. Dacă vorbim despre promovarea unui brand care vinde produse pentru copii, atunci este inevitabilă apariția copiilor în poze. Unii părinți însă, nu postează poze cu copiii lor pentru a-i proteja de ochii lumii. Pe de altă parte sunt cei care vor să lase copilul să decidă ce să apară în internet și din ce moment. De aceea regula principală este că nu există reguli, totul este la discreția fiecăruia.

Vedem tot mai des fotografii în care fețele sunt astupate de emoticons mari, steluțe, fețe de animale sau alte chestii năstrușnice. Cum e corect să abordăm această pozitie?

Poză simbol

Poză simbol

Excluzând situațiile în care nu poți scoate copilul din fotografie și foarte mult îți dorești ca ea să fie plasată, este un pic absurd să postezi poze cu emoticons. Altfel spus, care este sensul?! Cum se va simți copilul peste ani atunci când își va vedea fața acoperită cu steluță (de exemplu)? Dacă totuși părinții decid să împărtăși cu prietenii lor virtuali fericirea lor de a fi părinți, atunci să o facă asumat și matur. Există atâtea posibilități… Poziționați copilul în poză așa ca să nu i se vadă fața (foarte ușor în cazul unui sugaci); creați un grup închis unde pot vedea postările doar membrii familiei și cei mai apropiați oameni (voi decideți cine sunt ei); pur și simplu faceți altă poză unde să nu fie copilul (dacă vindeți sau promovați ceva).

 

mama-copil

E diferență între o poză cu un sugaci și una cu un copil de 8, 10 sau 15 ani chiar?

Diferența este în vârstă și momentul în care el are capacitatea de decizie pentru a posta această fotografie.
Adică până la o anumită vârstă tot noi suntem acei care luăm decizii pentru ei ce și când să postăm, iar la 15 ani marea majoritatea copiilor deja pot decide desinestătător. Mulți dintre ei, la vârsta aceasta au deja conturi pe Facebook sau alte rețele sociale, lucru care nu trebuie neapărat interzis, însă trebuie foarte strict monitorizat de părinți.

Mariana Mihaila

Ce le recomanzi părinților care nu doresc deloc să își arate copiii pe rețele?

E alegerea fiecăruia. Dar le recomand să-și facă un album virtual privat și să-și depoziteze fotografiile făcute zi de zi. De exemplu, se crează un cont de mail al copilului și se expediază acolo zilnic fotografii ce le faceți cu telefonul mobil. În momentul în care copilul este destul de matur pentru a înțelege ce e un mail, îi oferiți acces la acea adresă unde va avea amintirile adunate pe parcursul a 15 sau 17 ani, de exemplu. Poate fi un cadou mai frumos ca acesta?

fotocollage-4

Ce crezi despre părinții care le creează conturi de FB, Odno sau alte rețele imediat ce se nasc?

Care e sensul să duci 2 conturi, al tău și al copilului? Poate el va lucra la SIS? (râde) Cunoaștem deja că orice informație, odată apărută în internet, nu mai poate fi și ștearsă, iar asta este în detrimentul copilului.

Există mijlocul de aur în această situație?

Mijlocul de aur este decizia copilului și înțelepciunea părinților de a apărea acolo și atunci când își doresc ambele părți. Este important să ținem cont de toate aspectele în această situație: esteticul, siguranța și desigur dreptul copilului la alegere.

Foto: Facebook.com, Irina Spinei, Photofancy.ro, EA.md