În cei 7 ani de zile cât a activat în calitate de preot la Biserica din satul Ghidighici, părintele Maxim Melinti a adunat o sumedenie de superstiții care îi înstrăinează pe creștini de Dumnezeu. A observat că în mod special femeia creștină este marginalizată și limitată în drepturi. De aceea, vrea să le vorbească tuturor femeilor. Ca să cuprindă un cerc cât mai larg, va lansa o carte, pentru care are deja un titlu: „20 de sfaturi pentru femeile creștine”. 

„Deși numărul femeilor creștine în Biserică predomină, totuși ele continuă să fie limitate în drepturi, tot de bărbați. Ca rezultat, mamele până la botez nu ies din casă, cele de la sate nu pot lua apă din fântână sau izvor pentru că îl vor spurca. Femeile nu asistă la botezul propriului copil, deși ele au purtat sarcina, ele au dăruit lumii o ființă deosebită – au dat viață unui copil. În perioada ciclului menstrual nu intră în biserică. Iar dacă, Doamne ferește, vine la cununie cu ciclu (că este mireasă, că este nașă) se găsesc unii preoți care anulează cununia și le scot din biserică”, ne povestește părintele.

Aceste lucruri i se par nefirești și nu își găsesc argumente pentru drept la existență în Sfintele Scripturi. Diverse superstiții și reguli „băbești” creează un zid înalt între om și Hristos. Uneori și preoții stimulează existența unor reguli stranii, care vin în contrazicere cu ceea ce învață Biblia. Or, un creștin adevărat trebuie să se conducă după învățătura lui Hristos, învățătură atât de clară, ușor de îndeplinit, care respectă libertatea omului, acordă sprijin și reabilitare moral-spirituală tuturor, mai explică preotul.

17351976_471803299818093_6809562890910687346_n

„Cartea mea este mai mult o meditație decât un tratat. Nu vreau ca această carte să fie considerată un manual. Ceea ce am scris eu se bazează și pe textul Sfintei Scripturi, și pe canoanele Sinoadelor Ecumenice și ale Sfinților Părinți , dar și pe tradiția Bisericii primare, când viața creștinilor era mult mai simplă și nu era acoperită cu un strat mare de obiceiuri și tradiții lumești. M-au inspirat desigur și ultimele cercetări ale teologilor, istoricilor și liturgiștilor contemporani, care au revizuit unele fenomene din societatea creștină și le-au abordat întru-un mod critic și rațional”, a mai declarat părintele pentru EA.md.

Deși titlul lasă să se înțeleagă că această carte se adresează femeilor, Maxim Melinti spune că e destinată și bărbaților, tinerilor, persoanelor în etate, preoților, studenților în teologie și tuturor oamenilor de orice culoare, origine socială, etnie, gen și vârstă. Speră să o lanseze la începutul lunii septembrie.

„Sunt convins, că se vor găsi comentarii dure și critici din partea unor preoți și creștini și sunt de acord să le răspund cu argumente, doar dacă vor dori să aibă dialog constructiv! Aștept ca mulți din creștinii noștrii să revină din vacanță și să poată veni la lansarea cărții. Încă nu știu unde voi inaugura cartea mea, am câteva idei, despre care nu pot la moment să vorbesc. Îi aștept pe toți cu mare drag la evenimentul nostru!”

Vezi și: Prin hopuri…cu Maxim Melinti – preotul cu live-uri pe Facebook și un canal YouTube. Vezi mașina lui de lux