A intrat în viața lor și le-a adus încercări și emoții noi care într-un final le-a consolidat existența și valorile. E vorba de o familie din Chișinău care timp de câteva săptămâni a stat față în față cu virusul despre care vorbește întreaga planetă – COVID-19. Cu un micuț de 2,5 ani, testat și acesta pozitiv, au avut norocul de a avea parte de simptome ușoare. S-au arătat uimiți de tratamentul cu apă și paracetamol, propus de medicul de familie, de faptul că nimeni nu îi verifică dacă respectă regimul de autoizolare și de experiența trăită de părinții lor, locuitori ai orașului Bălți, care s-au infectat și ei cu noul virus, având la pachet alte maladii și care au ajuns la spital după multe încercări eșuate. Povestea Tatianei, relatată pentru AGORA.md.

Tatiana e mama unui copil de 2,5 ani care a fost dispusă să ne povestească experiența infectării cu noul virus fără a publica mai multe date personale. Ea a aflat că întreaga familie e testată pozitiv după primele simptome, cum ar fi febra, și cu ajutorul unor teste COVID-19 pentru care a trebuit să aștepte minute în șir împreună cu alți aproape 30 de oameni, veniți cu același scop.

După confirmarea virusului, a contactat medicul de familie care i-a propus un tratament constituit din paracetamol și apă. Pentru că în familie e un copil mic, i s-a propus spitalizarea, însă a refuzat-o și și-a asumat responsabilitatea. Întreaga familie avea parte de simptome ușoare.

Stresul în urma testării pentru COVID-19 i-a provocat dereglări de vorbire copilului 

Totuși, imediat după testarea copilului, în ciuda faptului că acesta nu a arătat unele emoții negative, cum ar fi frica față de procedură, au început să apară unele dereglări de vorbire. Tatiana spune că au fost adevărate momente de panică și primul lucru la care s-a gândit e că e vorba de o consecință a infecției.

„Copilul, care vorbește foarte bine, a început să se bâlbâie. Timp de câteva zile, noi am intrat într-o spaimă nebună, pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă. Pe urmă ne-am dat seama că copilul se bâlbâie din cauza stresului respectiv, chiar dacă în momentul acela părea foarte liniștită.

Revenirea la normal a durat aproape cinci – șase zile. Unii îmi spuneau că e nevoie de tratament neurologic. Am încercat să o susținem, să nu își dea seama că se bâlbâie, să vorbim mai calm, mai mult să o ținem în brațe, mai multă atenție. Cu multă răbdare și-a revenit. S-a bucurat enorm când a putut spune în sfârșit cuvântul. Au fost probleme cu acele cuvinte care se începeau cu vocalele. Ne puneam întrebări să nu fie o consecință a COVID-19. Și totuși am rămas să credem că este o sperietură”.

Trei zile de febră și fără verificări în regimul de autoizolare

Tot femeia spune că pentru întreg tratamentul anti-COVID-19 a scos din buzunar în jur de 1.500 de lei, dar asta pentru că a apelat la ajutorul și altor medicamente, în afară de paracetamol și apă, la indicația unui alt medic. Totuși, Tatiana împreună cu soțul ei s-au arătat uimiți de faptul că nu sunt verificați dacă respectă regimul de autoizolare.

„Eu primesc tratament acasă, primesc tratament conform regulamentului și trebuie să stau zece zile după ce am primit rezultatul testului.  Dacă nu mă simt bine după zece zile, atunci urmez în continuare tratamentul. Dacă mă simt bine și nu am simptome, eu sunt obligată să stau acasă zece zile, dar nu vine nimeni să vadă dacă sunt acasă sau nu. Mă sună odată pe zi medicul de familie și mă întreabă cum mă simt. Și fiindcă avem un copil mic, ne-a întrebat dacă dorim să mergem la spital. Febra era foarte mică și am refuzat. Mi-am luat responsabilitatea asupra mea și văd că e bine. A durat trei zile cu febră mai mică decât la noi, iar acum e totul bine”.

O altă nedumerire ține de lipsa necesității de a repeta testul COVID-19 după tratament în scopul asigurării că pacientul poate reveni la activitățile de dinaintea diagnosticului. Membrii familiei nu au făcut testul repetat, dar s-au asigurat că s-au izolat suficient de mult și nu mai reprezintă un pericol pentru alte persoane.

„În momentul în care vreau să îmi văd părinții după asta…sau stau o lună și nu îmi văd părinții sau scot din buzunar acești bani și mă sigur că merg la ei sănătoasă”.

Părinții din Bălți s-au infectat și ei. Au ajuns la spital după o săptămână de încercări de a se trata acasă

Totuși, în timp ce se aflau în carantină, părinții Tatianei, locuitori ai municipiului Bălți, au simțit primele simptome ale virusului, iar ulterior au realizat că mulți alți vecini vârstnici s-au infectat și ei.

Citețte continuarea pe AGORA.