Este femeia care știe totul despre un eveniment perfect și are pentru fiecare situație de risc o „schemă de incendiu”. Otilia Drăguțanu a reușit, în doar 16 ani, să dezvolte o afacere care a pornit de la o pasiune proprie într-un grup care s-a extins pe mai bine de 5 domenii de activitate. Despre provocările din carieră și cum le-a făcut față, despre cum gestionează situațiile de risc și despre cum își încarcă bateriile am discutat într-un interviu „20+” cu Otilia Drăguțanu - director Berlizzo Grup.

otilia dragutanu 1De fiecare dată când am creat un nou spectru de servicii la Berlizzo a fost pentru că era cerere din partea clienților noștri. Așa s-a creat echipă cu echipă: acum facem traduceri, evenimente mari, comunicare, avem un portal dedicat evenimentelor din țară și din imediata apropiere și mai facem călătorii în care să obții experiențe și dezvoltare personală. Berlizzo are 16 ani de experiență, fiecare echipă e la etape diferite și astfel e complexitatea la nivel de management. Ai nevoie de multă dexteritate ca să poți să treci ușor de la una la alta, însă în acest fel nu te plictisești. Facem orice fel de eveniment, de la foarte mari, precum este Moldova Fashion Days, și până la evenimente de familie; traduceri pentru mari companii și comunicare cu orice tip de client.

„Moldova Fashion Days” este un eveniment care a avut o evoluție atât de fulminantă încât nu are rost poate să ne întoarcem la prima ediție, ci să ne gândim ce facem mai departe ca să ne depășim. Nu e doar un eveniment logistic pentru noi, suntem cu sufletul alături de designeri, întâmpinăm oaspeții în ținute „made in Moldova” și susținem în general industria. Creăm chiar o competiție constructivă din acest sens, ceea ce este foarte bine.

Am avut și 2 și 3 evenimente în aceeași zi sau weekend. Îmi place să creez echipe perfect autonome, care să nu depindă neapărat de mine. Cel mai greu este să ajungem cu evenimentele în regiuni, asta din cauza logisticii lipsă, a locațiilor neadaptate sau a lipsei lor, la modul practic. E foarte ușor să ai o echipă care să se ocupe de toate, iar tu să fii o gazdă liniștită, însă fără senzația că nu ai tu dreptul și puterea de decizie.

Situațiile de stres nu le poți evita în totalitate, însă avem mereu pregătită varianta de rezervă pentru acel risc de 10%. Asta deoarece 90% din detaliile unui eveniment trebuie să fie pregătite din timp, pentru a evita riscurile, nu merită. Nu dormim 2 nopți înainte de eveniment și una după, nu vine furnizorul, mâncăm la 1 noaptea, nu vin interpreții la eveniment să cânte – în asemenea situații trebuie să ai rapid o soluție de rezervă. Prima acțiune în timp de criză este să te asiguri că echipa nu panichează, să stai de vorbă și să identifici imediat soluțiile, evitând riscurile majore. Procesele trebuie să fie puse bine la punct și să ai o „schemă de incendiu” pentru fiecare situație de risc.

Am înțeles deja că eu nu le pot face pe toate și că balanța este cuvântul și soluția de aur. Dacă am avut 1-2 zile foarte aglomerate la serviciu, atunci neapărat în următoarea dimineață nu mă grăbesc la muncă, ci stau mai mult cu cei de acasă. Pentru o femeie, timpul petrecut în familie este bateria ei, de asta eu îmi iau timpul meu de a îngriji casa, de a sta cu familia, de a grădinări.

otilia dragutanu 2

Mă ajută să cresc profesional cărțile, oamenii și nemulțumirea constructivă permanentă de ceea ce am făcut. Nu este o nemulțumire demoralizatoare, acel mic procent de „loc de mai bine”. Mai e și al patrulea lucru – eu am o minte foarte curioasă, care nu îmi dă pace să mă liniștesc – asta îmi oferă ocazia de a afla multe lucruri despre multe lucruri.

Dacă aș avea un milion de dolari… aș face și bine cuiva. Iar aici mă gândesc la un sistem de pregătire pentru copiii care ies din internate și se pomenesc total nepregătiți pentru viață. Aș gândi un program de instruire pentru a deprinde abilități de viață. Îmi voi implementa ideile de business, care-s 100 pe minut. Aș călători și aș investi în educația copiilor mei. Cred că am nevoie de două milioane… (râde).

Sunt un om norocos, căruia, la fiecare etapă a vieții, i-a fost dat câte un mentor. Eu nu l-am căutat și acum sunt oameni de la care învăț foarte mult. Nu reușesc să fac totul, e o iluzie că există femei-minune. Contează să accepți că ai limite și să găsești oameni care te pot ajuta – o asistentă personală e de aur. Managementul timpului est esențial nu neapărat pentru timp, ci și pentru energia necesară fiecărui lucru. În acest sens timpul pentru mine este pe primul plan.

Nu poți fi iubit de toată lumea și nu trebuie să faci nevroză din asta. Mereu vor fi oameni care nu-ți vor accepta părerea sau acțiunile, sau pur și simplu cărora nu le vei plăcea. Nu-mi doresc să fiu iubită, ci mai degrabă respectată. Încerc să fiu corectă și să cunosc maxim posibil despre ceea ce facem. În rest, îmi doresc să inspir. Vreau să ajung… am ajuns. Dacă ai ajuns împăcat cu tine și cu ce se întâmplă în jur – ești bine și ai mereu loc de creștere.