Absolvenții promoției 2021 din cadrul Universităților din țară se așteaptă la un salariu mediu de 8.000 de lei. Datele au fost prezentate în cadrul studiului „Brandul angajatorului și aspirațiile de carieră ale absolvenților din Republica Moldova”, realizat cu suportul AmCham Moldova, menționează Agora

Respondenții au declarat că nu vor accepta un salariu sub 4.000 de lei, salariul mediu așteptat de aceștia fiind de 8.026 de lei.

Studiul a reliefat și un paradox în rândul studenților cu note mai mari și a celor cu note mai puțin bune. Astfel, studenții care sunt încrezători în a-și găsi un loc de muncă, nu sunt cei care au note mai bune iar cei care au note mai mari, nu se așteaptă neapărat la un salariu mai mare. Totodată, femeile deși au note mai bune se așteaptă la un salariu mai mic, acceptând inclusiv și un salariu minim mai mic de cât al bărbaților. Un alt aspect relevat în cadrul studiului ține de modul în care studenții află despre ofertele de muncă. În mod deloc surprinzător, portalurile de oferte de muncă se situează pe primul loc, fiind urmate de recomandările prietenilor și colegilor, și continuând cu anunțurile plasate de pe social media.

Cu toate acestea, deși este definită de anumite așteptări salariale, promoția 2021 nu are anumite preferințe specifice referitoare la tipul organizațiilor angajatoare. Marea majoritate a respondenților au ținut să precizeze acest fapt, pe locul doi la capitolul preferințe se situează companiile private străine, urmate de organizațiile guvernamentale.

Studiul „Brandul angajatorului și aspirațiile de carieră ale absolvenților din Republica Moldova” a fost realizat în mediul online, de Iolanta Mura și cercetătorul din Singapore Riyang Phang, cu sprijinul AmCham Moldova. În total au fost înregistrate înregistrate 5.023 de completări sau încercări de completare a chestionarelor, fiind validate 903 răspunsuri dintre care 698 pentru studenții din anii terminali de la licență, iar 205 pentru cei de la masterat sau doctorat.

Studiul are ca scop aducerea noilor cunoștințe științifice și practice pentru piața de muncă, și educație din Republica Moldova.