Este nevoie de mai puțin de o secundă pentru ca oamenii să-și formeze o opinie despre tine doar ascultându-ți vocea.
Poate părea incredibil, dar tonul vocii dezvăluie foarte multe despre personalitatea ta. Nu doar ceea ce spui, ci și modul în care o spui are capacitatea de a transmite informații.
Este surprinzător câte detalii ascunse pot fi detectate doar ascultând vocea cuiva. Tonul vocii, viteza cu care vorbești și cât de tare sau încet spui ceea ce ai de spus oferă indicii interesante despre tine. Iată câteva dintre descoperirile oamenilor de știință:
https://www.youtube.com/watch?v=s_LmC-ynqGM

Sociabilitatea

Vocea ta poate dezvălui dacă ești o persoană introvertită sau extrovertită. În cadrul unui studiu, oamenii au ascultat discursurile înregistrate ale unor persoane, care au fost editate pentru a suna precum vocile unor persoane introvertite sau extrovertite. Participanții la studiu au putut să identifice pesonalitățile celor care au vorbit. Extrovertiții vorbesc mai repede și mai tare, iar introvertiții vorbesc mai încet și mai rar.

Încrederea

Un simplu „Bună!” le poate indica oamenilor dacă ești o persoană de încredere sau nu. 64 de versiuni ale cuvântului „Hello!” au fost ascultate de voluntarii din cadrul unui alt studiu. Bărbații care au rostit salutul cu un ton mai înalt spre finalul cuvântului au fost desemnați ca fiind mai de încredere de către participanții la studiu. În cazul femeilor, în schimb, cele care au coborât tonul vocii la finalul cuvântului au fost considerate de încredere de către voluntari.

Înălțimea

Vocea ta poate arata cât de înaltă ești. În timpul a două experimente, oamenii au fost rugați să identifice care este persoana mai înaltă dintre două voci înregistrate și să ordoneze 5 vorbitori în funcție de înălțime. 62,17% dintre participanții la studiu au reușit să identifice numai pe baza vocii care este persoana mai înaltă.

Cu cât este mai înaltă o persoană, ci atât vocea sa este mai groasă și are un ton mai scăzut.

Fertilitatea

Se pare că diferitele etape ale ciclului menstrual nu afectează doar starea de spirit și schimbările hormonale, dar afectează și vocea. Potrivit unui studiu, vocea femeilor are un ton mai subțire pe măsură ce se apropie de ovulație. Iar femeile care au o voce mai subțire sunt mai fertile.

Forța fizică

Vocea poate arăta cât de puternic este un bărbat, în special în partea superioară a corpului. Participanții la un studiu au ascultat vocile unor bărbați din diferite țări, vorbind în limba maternă, și le-au evaluat forța fizică în funcție de voce. Aceștia au reușit să determine cu precizie cât de puternici din punct de vedere fizic erau acei bărbați.

Se pare că barbații puternici au voci mai groase.

Profesionalismul

Inflexiunile vocii tale îți pot afecta cariera. În cadrul unui studiu s-a descoperit că oamenii care au flexiunii răgușite ale vocii sunt percepuți ca fiind mai puțin educați și competenți. Iar acest lucru este valabil în special în cazul femeilor. Acest detaliu aparent lipsit de importanță poate influența decizia unui angajator în alegerea unui candidat la interviul de angajare.

Boala Parkinson

Schimbările care apar în voce de-a lungul timpului pot indica instalarea bolii Parkinson. Pacienții dezvoltă unele întârzieri de vorbire, vorbesc mai încet și au întreruperi de respirație. Oamenii dezvoltă o voce monotonă, iar în stadii mai avansate ale bolii tremorul devine mai accentuat.

Distribuie articolul: