Când mergeți la supermarket aveți de unde alege din multitudinea de soiuri de orez: bob lung, rotund, orez prefiert, brun, alb… Cu siguranță cel puțin o dată v-ați pus întrebarea care dintre aceste tipuri este cel mai sănătos și indicat pentru siluetă. Astăzi venim cu informații utile la acest subiect.

Medicul nutriționist Maria Victoria Racu a explicat câteva lucruri despre acest aliment, care cu siguranță ne vor ajuta pe viitor să facem alegerea corectă atunci când mergem la cumpărături:

„Ales corect, asemeni pastelor, orezul poate fi prietenul siluetei și un aliment sănătos. Iată ce subtilități există:

  • Forma boabelor – poate fi scurtă, medie, sau lungă. În general, orezul poate conține două tipuri de amidon – amiloză sau amilopectină. Amiloza se digeră mai greu în organism, nu ridică prea tare zahărul din sânge și, respectiv, nu îngrașă.
  • Amilopectina, însă, se digeră ușor și ne îngrașă rapid. Ce e bine să știți este că boabele scurte sunt mai bogate în amilopectină și îngrașă mai rapid (acest tip de amidon face boabele cleioase după fiert), e cazul orezului pentru sushi sau paella.
  • Boabele lungi, însă, (orezul basmatti sau jasmine) sunt prieteni cu silueta pentru că se digeră mai greu.
  • Culoarea – situând orezul pe scara nutrienților, cel mai sărac este cel alb, urmat de orezul opărit care păstrează urme de vitamine și antioxidanți, orezul brun, cel roșu, negru și sălbatic. Orezul brun păstrează toți compușii, inclusiv fibrele și vitaminele, grăsimile din germene. Cel brun, negru și sălbatic, pe lângă faptul că sunt boabe integrale, neșlefuite, are și mulți antioxidanți în compoziție.
  • Astfel, recomandarea pentru o siluetă și sănătate ca la carte ar fi orezul cu boabe lungi, brun. Acesta păstrează în compoziție fibre, minerale, vitamine, are amidon care se digeră greu și nu ridică prea mult zahărul din sânge, deci, nu îngrașă. O alternativă ar fi și orezul prefiert.
  • Orezul roșu, brun și sălbatic sunt alternative sănătoase, însă mai specifice la preparare și după gust, dar și mai costisitoare, dar pentru care puteți opta, de asemenea”, explică specialista în alimentație.

Despre ombinația orezului cu carne

„Poate fi combinat cu orice, chiar și cu carne. În orice caz aș sugera să fie adăugate și legume proaspete (sau fructe, dacă optați pentru varianta dulce), la oricare din aceste combinații. În așa caz orezul va fi digerat mai lent și nu va ridica prea mult zahărul în sânge”

Pastele din orez

„Depinde din ce orez sunt fabricate. Dacă din cel alb, nu sunt prea multe beneficii pentru sănătate, de fapt, sunt aproape similare cu cele ale pastelor din făină albă rafinată. Însă, dacă e cazul pastelor din orez brubn, beneficiile sunt evidente”

Orezul brun, la înmuiat peste noapte pierde din nutrienți?

„Invers. Câștigați. Deoarece ajutați la neutralizarea antinutrienților – substanțelor din cereale care împiedică absorbția mineralelor precum calciul, magneziul. Desigur, dacă orezul este brun, roșu sau negru și are aceste minerale în compoziție”

Diferența dintre orezul integral și brun

„Practic e fix același profil al nutrienților, doar că cel negru mai are un șir de antioxidanți în compoziție (deci are o compoziție mai bogată). Orice aliemnt îngrașă (cu mici excepții) dacă nu e consumat în cantități rezonabile. Aș recomanda 1-2 porții (250-300g) de orez în săptămână. Dacă e brun sau negru îl puteți consuma chiar și la cină”

Orezul și constipația

„Există o dietă alcătuită din orez, banane și pâine pentru a trata diareea. Iată încă un motiv să îl consumați alături de fructe și legume pentru a evita constipatia.

Fiți atenți la orezul ales!”, ne îndeamnă Maria-Victoria.

Sursa: Instagram.com/Maria-VictoriaRacu


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

Fii Patreon-ul EA.md! Donează ca să putem crea liniștite știri și materiale pentru tine – Patreon EA.md