Este firesc ca pacienții care au trecut printr-o operație de tiroidă să-și pună diverse întrebări, cele mai frecvente dintre ele ar fi, dacă există riscul unei recidive sau care ar fi șansa la o însănătoșire deplină? În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul endocrinolog de la Invitro Diagnostics, Evelina Bostan, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți dintre voi vor găsi răspunsurile pe care le caută.

„Sunt operată de tiroidoctemie a lobului drept a glandei tiroide. Există riscul de a se dezvolta și în celălalt lob și dacă da, cam la ce distanță de la operație?”

„În general, se cunoaște că pronosticul pentru un cancer tiroidian diferențiat este foarte bun pentru speranța de viață. Așa pacienți sunt evaluați postoperator practic anual cu diferite analize care ne vorbesc despre un recidiv sau dimpotrivă despre o însănătoșire totală. Post operator toți pacienții administrează preparate cu doze supresive, cu scop de a preîntâmpina sau a preveni recidivele. Există un marker care ne vorbește de un posibil recidiv. Este terioglobulina. Așa analize dumneavoastră ar trebui să le faceți postoperator la fiecare 3 luni, apoi 6 luni, apoi anual.

Atunci când valorile terioglobulinei sunt în referințele de normă peste 3-5 ani putem vorbi despre o însănătoșire totală.

Deseori la nivelul glandei tiroide noi depistăm noduli benigni în combinație cu noduli maligni. Atunci când s-a inlăturat doar o parte de tiroidă și în cealaltă parte mai există un nodul benign nu ar fi nevoie să vă deranjați pentru că nodulii benigni, practic nu mutează și nu se transformă în maligni pe parcursul vieții. Sunt situații când peste mulți ani, peste 20 sau chiar 36 de ani în regiunea lojei glandei tiroide se depistează câte un nodul limfatic majorat. Anume doar momentele acestea ar trebui să vă atenționeze și să veniți pentru a fi investigat ulterior”, explică medicul endocrinolog Evelina Bostan.

Vezi și: Diagnostic: Risc de fractură. Care sunt investigațiile necesare, potrivit medicului endocrinolog (Video)

P