Mai mulți speakeri au avut ocazia să vorbească în cadrul lansării lucrării „Eu sunt femeie” a Mariei Cristiana Tudose, la Chișinău. Printre ei, s-a numărat și una dintre cele mai apreciate femei antreprenoare din țară. Olga Melniciuc a venit cu un mesaj adresat tuturor femeilor din Republica Moldova.

În calitatea sa de mamă, femeie de afaceri, fondatoare a proiectului LeaderSHE, co-fondatoare și președinte al AFAM, Olga a mărturisit, în discursul tău:

Maria Cristiana Tudose a lansat la Chișinău „Eu sunt femeie”: „Dacă bărbatul ridică mâna o dată, nu se iartă”

„Ne naștem și ne asumăm o mulțime de roluri pe parcursul vieții: ne naștem fiice sau surori, apoi devenim colege, studente, antreprenoare, managere, angajate; cineva devine mamă, cineva devine soție sau prietenă. În mulțimea asta de roluri, uităm despre ce este mai important: eu am rol de femeie, am rolul de a mă iubi așa cum îmi place mie.

Trăim într-o societate în care femeia e stigmaizată destul de mult. Ne simțim cumva bune, corecte și împlinite atunci când avem familie, copii, soți iubitori și cumva nu concepem alte femei care nu intră în boxa pe care tot noi am creat-o. Nu cred că este corect. Și eu am fost crescută cu unele așteptări de la părinți, de la societate: dacă vreau să fiu femeie, trebuie să port fuste, pentru că sunt feminine; să vorbesc într-un mod soft decât într-unul abrupt și rece; să am un comportament mai dulce, decât unul mai autoritar. Slavă Domnului, am ajuns la momentul când am înțeles că nu asta mă definește ca și femeie: nu felul în care sunt îmbrăcată, cum vorbesc sau ce fac, ci felul în care mă percep, felul în care sunt – asta mă definește ca femeie.

Foarte multe „trebuie” există în viața noastră și foarte puține „vreau”. Întrebați-vă despre ce vreți voi în adâncul sufletului cu adevărat.

Eu sunt co-fondatoarea Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova și acum președintele ei. Am făcut asta nu doar de dragul antreprenoriatului, pentru care am o pasiune aparte, dar din dragoste pentru femei. Am ocazia să observ femei cu un comportament absolut diferit. Unele sunt foarte reci, vorbesc pe scurt și conduc mii de angajați. Altele sunt foarte dulci, reușesc să facă familii și mici afaceri. Să spun că una este mai femeie decât alta, nu pot. Ele toate înțeleg ce vor și ce le place cel mai mult.

Olga Melniciuc, despre Chișinău: „Îl văd o metropolă colorată” FOTO

Când am creat LeaderSHE, acum Asociația „Lider”, un proiect de succes la a șasea ediție, l-am creat cu scopul să arătăm că pentru a fi cine vrei să fii, mai întâi trebuie să știi cine vrei să devii. Am fost criticați că educăm niște lideri care ajung soții cu orgolii și poate nefericite. Noi nu creăm astfel de orgolii. Ceea vrem să facem noi este să arătăm că EA trebuie să facă doar ceea ce vrea. Noi am creat oportunități ca ea să înțeleagă exact asta.

O admir pe Maria Cristiana Tudose pentru simplitate și autenticitate.

Stimate Doamne, vă doresc să vă placeți așa cum sunteți și să nu-i ascultați pe alții. Acolo, în interior, există omul care spune: EU VREAU.”

Interviu exclusiv cu scriitoarea Maria Cristiana Tudose: „Eu sunt Femeie” are și un capitol dedicat bărbaților

Foto: Ellene Mocrii