Este actriță și regizoare, este soție și mamă a doi copii minunați, despre care poate vorbi neîncetat. Olesea Sveclă este mama pe care am provocat-o să ne povestească despre experiența sa de părinte în materie de scutece, ce faze haioase a avut cu copiii săi și cum aceștia au fost deprinși să se ajute reciproc în cele mai importante momente. Toate, pe îndelete, plus o caldă recomandare pentru toate mamele, de la actrița Olesea Sveclă.

Olesea, cum a început relația ta cu scutecele?

Țin minte frazele mamelor și bunicilor noastre, care ne spuneau: „Ce noroc voi aveți de Pamperșii ăștia, că noi spălam înainte și întindeam sfori întregi de pelincuțe”. Eu îmi aduc aminte și acum, că am născut-o pe Cassandra seara la 7:00 și vine peste vreo două ore medicul și îmi spune că trebuie să o schimb. Eu m-am blocat. „Cum adică să o schimb? Așa de repede?” Îți dai seama că trebuie să iei în mâini picioruțele celea așa de micuțe, să pui scutecul, te temi să-l îndoi, ți-i frică să-l atingi… Am înțeles rapid care-i ideea și scutecele au devenit parte din rutină și mereu sunt „la prima mână”. Oriunde te-ai duce, tu trebuie să ai scutece de rezervă: în geantă vreo 5, în mașină 5, la bunica o cutie. Uite acum vorbind cu tine verific în buzunarul din spatele scaunului meu de șofer și, iată, două scutece! Nu-ți trebuie ție poate, dar s-ar putea să-i trebuiască altei mame și solidaritatea așa se manifestă.

Și Anatol a avut reticența asta inițial?

Cred că la început a fost un pic neobișnuit și pentru el. I-am explicat eu cum se face. Dar mai apoi n-a avut absolut nicio problemă. Acum, mai cu seamă că Dragomir e deja mai mare, e și mai simplu. L-am îmbrăcat noi sau ne ajută Cassandra, fiind sora mai mare și deja pricepută. Iar Pampers este brandul nostru preferat, recunosc.

La Dragomir în general a fost mai simplu?

La al doilea copil e mai simplu că le știi pe toate. Cu excepția faptului că e mult mai greu cu doi, să împarți atenția și să manevrezi toate lucrurile ca părinte – dar în ăsta e farmecul, până la urmă.

Faze haioase ați avut la acest capitol?

Noi avem o regulă de când a apărut Dragomir. Cassandra îi aduce scutecelul și îl puneam noi, careva dintre părinți. Dar acum că el deja aleargă, o rog pe ea să îl ajute să îl îmbrace și e o plăcere să-i vezi cum colaborează, cum ea, ca soră mai mare, îi explică ce și cum… de parcă chiar ține minte când și ea purta scutec. Era chiar amuzant la început. Dragomir însă, deși când e plin ne spune: „Coate cutetelul”, încă nu e pregătit se renunțe la el și noi avem răbdare. Faze haioase au fost multe, dar acum mai recente, de când a mai crescut și Dragomir, își pun scutecul pe post de chipiu amândoi. Sau îmbracă două scutece, pe fiecare picior câte unul. Motive de amuzament să fie.

Ce a fost cel mai dificil?

Cred că perioada când încep să se miște mai mult, să se rostogolească, când se pornesc de-a bușilea, iar schimbatul scutecului devine o adevărată provocare și reacție la secundă. Atunci am simțit că nu mai pot să-i îmbrac și, efortul era din ce în ce mai mare.

Ce le-ai transmite mamelor?

Lumea e în continuă dezvoltare și dacă s-a inventat ceva, iar aici mă refer concret la scutec – e bine să ne bucurăm din plin de asta. Să ne bucurăm că putem avea „la prima mână” un scutec, îl îmbrăcăm și mergem mai departe – alte generații nu au avut asemenea privilegii sau avantaje. Mamele sunt multe, posibilități avem diferite și fiecare alege ce i se pare mai bine pentru copilul ei. În principiu, să se bucure de micile plăceri care s-au inventat anume pentru a ne ușura existența.

*Acest material este realizat cu suportul Pampers Active Baby

P