Oleksandra Matviichuk, președinta organizației ucrainene pentru apărarea drepturilor umane, laureată a premiului Nobel pentru pace 2022, a declarat că liderii lumii trebuie să creeze un tribunal internațional special pentru a-l judeca pe președintele rus Vladimir Putin și pe  militarii ruși pentru crime de război.

Oleksandra Matviichuk este președintele Centrului pentru Libertăți Civile din Kiev. Organizația a fost premiată de Comitetul Nobel  pentru munca sa de documentare a 27.000 de crime de război și alte atrocități comise de trupele ruse de când Putin a ordonat invazia Ucrainei.

Într-un interviu pentru Yahoo News, Matviichuk a spus că Curtea Penală Internațională de la Haga nu poate face față amplorii infracțiunilor rusești. Ea a cerut în schimb un tribunal special creat, asemănător proceselor de la Nürnberg.

M-am întrebat: Pentru cine am documentat toate aceste crime? Cine va oferi dreptate pentru sutele de mii de victime? Pentru că vorbim nu numai despre Putin și restul conducerii politice de rang înalt și al înaltului comandament militar, vorbim despre toți rușii care au comis aceste crime cu propriile mâini. … Nu avem nevoie de răzbunare. Avem nevoie de dreptate.

Aceasta speră că Vladimir Putin va plăti pentru crimele contra poporului ucrainean, menționând că istoria demonstrează că acei lideri care se credeau invincibilii oricum au fost pedepsiți.

 Da, este o întrebare despre cum să-l arestăm fizic pe Vladimir Putin. Dar uitați-vă la istorie. Există o mulțime de exemple de succes și foarte convingătoare, când oameni care se consideră de neatins au apărut brusc în instanță și când întregul regim – care crede că vor [dura] veacuri – s-a prăbușit.

În interviul acordat jurnalistului de la Yahoo News, Oleksandra povestește despre dificultățile cu care se confruntă ucrainenii în timp de război. Aceasta accentuează că rușii fac ce vor, fără repercusiuni.

Rușii au discutat public la televizorul rus cum să lichideze mai bine întreaga infrastructură civilă din Ucraina și să înghețe milioane de ucraineni în timpul iernii. Vă reamintesc că fiecare lovitură asupra unui obiect civil este o crimă de război. Și acum Rusia a discutat public cum va face mai bine aceste crime de război. Așa că ei chiar cred că pot face tot ce vor. Și acest lucru este periculos, nu numai pentru ucraineni. Un astfel de comportament, este periculos pentru întreaga lume.

Avocata îi reproșează Occidentului că a închis de multe ori ochii la acțiunile rușilor din cauza că aceștia erau parteneri de afaceri. Rusia încalcă constant drepturile omului și comit crime de război.

Timp de zeci de ani, Rusia și-a încălcat sistematic propriile obligații privind drepturile omului. Dar lumea civilizată a continuat să facă afaceri ca de obicei cu Rusia. Au închis ochii în timp ce Rusia și-a lichidat propria societate civilă. Au închis ochii în timp ce Rusia, de zeci de ani, a comis crime de război în Cecenia, în Moldova, în Georgia, în Mali, în Siria, în alte țări ale lumii. Și tot acest iad, cu care ne confruntăm acum în Ucraina, este rezultatul impunității totale, de care Rusia s-a bucurat de zeci de ani.

Luptătoare pentru drepturile omului susține că dacă comunitatea internațională nu-l oprește pe Putin în Ucraina, atunci acesta va merge mai departe. Aceasta declară că Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a putea face față invaziei.

Am o prietenă, Andriana Susak. Este o femeie curajoasă. Ea și-a oprit cariera comercială în 2014 și s-a alăturat forțelor armate ucrainene când a început războiul. Când a început invazia pe scară largă, ea și-a părăsit fiul de 6 ani și a continuat să lupte pentru ca fiul ei aibă șansa de a crește în pace. Și ea a fost printre acei apărători ucraineni care au eliberat oamenii, care au luat parte la bătălia pentru fiul ei. Ea m-a informat despre atrocitățile rusești și despre nevoile armatei ucrainene pentru a le opri. Ea a cerut vehicule blindate, pentru că a fost martoră la multe accidente când armata ucraineană a folosit mașini civile, pentru că nu au vehicule blindate. Și au explodat pe mine. În urmă cu câteva zile, mașina ei a explodat. Și acum medicii se luptă pentru viața prietenei mele Andriana Susak. Deci aceasta nu este o discuție teoretică. Este o adevărată discuție. Avem nevoie de sprijin militar pentru a salva viețile ucrainenilor, ale apărătorilor.

Ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace va avea loc pe 10 decembrie 2022, la Oslo.

Distribuie articolul: