Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Americană de Pediatrie, contraindică administrarea de apă în primele 6 luni de viață. Până la această vârstă, aportul este asigurat de laptele matern sau de formulele de lapte de praf. Olesea Guler, medic pediatru menționează care pot fi consecințele nerespectării acestui lucru, dar și de ce nu este sigură apa de izvor sau fântână.

„Sugarul sănătos nu are nevoie de apă sau ceai, deoarece laptele matern conține 80-90% apă. Organismul mamei se adaptează la necesitățile bebelușului, care fiind alăptat la cerere în primele 6 luni, beneficiază de tot aportul de nutrienți necesari pentru o dezvoltare armonioasă. Dacă să vorbim despre o formulă generală de calculare a cantității de lichide pe care ar trebui să o primească un copil până la vârsta de 5 ani, ar fi în mediu 100 ml/kg/24 ore. Aici e inclusă totodată cantitatea de apă ce se conține și în produsele alimentare.

Așadar, un bebeluș de 7-12 luni trebuie să bea 600 ml apă pe zi,1-3 ani 900ml, 4-8 ani 1200ml, 9-13 ani,1600-1800ml și 14-18 ani 1800-2600ml”, a spus medicul pediatru.

csid.ro

Introducerea apei se face după șase luni, atunci când începem diversificarea. Dacă acest lucru se face mai devreme, poate provoca un dezechilibru în metabolismul bebelușului, afirmă specialiștii.

Apa oferită în exces poate scădea capacitatea tubului digestiv de a absorbi toți nutrienții necesari din alimente, ar diminua pofta de mâncare a bebelușului, ocupând un volum mai mare din stomacul acestuia. Iar, oferirea unei ape nesigure și necalitative poate produce diverse intoxicații cum ar fi cele cu metale grele sau nitrați”, a mai adăugat Olesea Guler.

 Medicul pediatru  susține că apa oferită copilului trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic și să aibă un conținut de minerale redus.

Este foarte important să alegem o apă de calitate pentru bebeluși. Cea fiartă nu este o bună opțiune, deoarece fierberea distruge doar o parte din bacterii, ea poate conține și o cantitate mare de compuși de clor, dăunători copilului.

Nu este sigură nici apa de izvor sau fântână, datorită impurităților pe care le conține: bacterii, paraziți, conținut crescut de nitrați și metale grele. Apa îmbuteliată este cea mai recomandată pentru copiii mici. Se deosebește de apa pentru maturi prin concentrația de minerale corespunzătoare vârstei. La fel poate fi oferită și apa filtrată prin intermediul filtrelor calitative”, a mai adăugat medicul pediatru.

copilul.ro

 Apa este lichidul vital datorită căruia în organismul uman se petrec diverse reacții biochimice ce ne asigură sănătatea. Un copil mic riscă să se deshidrateze cu mult mai rapid decât un adult, în cazul când nu primește un aport suficient de apă.

Astfel, se necesită o mare atenție din partea părinților, atunci când apar semnele deshidratării, de la cele mai ușoare până la cele severe, cum ar fi: setea, buzele și pielea uscată, lipsa lacrimilor, ochi înfundați, somnolență, accelerarea ritmului cardiac, etc. Rămâne în continuare valabilă afirmația – apa este viață”, menționează medicul pediatru.

Bebelușul mai mic de șase luni alimentat artificial nu are nici el nevoie de apă sau ceaiuri, decât cele cu recomandarea medicului.

Citește și: Psihologa Ecaterina Moga, despre educația financiară a copiilor. „Nu este bine să le spunem că nu avem bani”

Distribuie articolul: