Indiferent cât de des faci curățenie în casă, o mulțime de germeni pândesc în umbră. Iată 6 obiecte care ar trebui curățate sau înlocuite mai des pentru a ține microbii departe de tine.

Virusurile cauzatoare de gripă, de exemplu, pot rămâne active până la o zi; alte virusuri pot răspândi infecții pentru un interval de timp prelungit. Germenii tind să rămână activi mai mult timp pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul inoxidabil și plasticul, decât pe suprafețe mai moi precum țesătura. La fel ca virusurile, anumite bacterii pot supraviețui și fără gazdă. Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate 2013 arată că agenți bacterieni precum Streptococcus pyogenes și Streptococcus pneumoniae ar putea rămâne activi pentru perioade îndelungate de timp, rezultând astfel infecții transmise de la o persoană la alta. Unde stau ascunși toți acești germeni?

Buretele de vase

Buretele pe care îl folosești pentru a-ți curăța vasele și blaturile adăpostește aproximativ 362 de specii diferite de bacterii. Conform unui studiu¹ din 2017, în 28 de bureți de bucătărie s-au găsit, printre alți agenți patogeni, specii de bacterii cauzatoare de boli, cum ar fi Acinetobacter r, Moraxella și Chryseobacterium. Schimbă buretele de vase la fiecare două săptămâni sau o dată pe lună, dacă îl dezinfectezi la jumătatea perioadei cu clor diluat în apă.

Telefonul mobil

Ca majoritatea oamenilor, probabil că îți iei telefonul cu tine oriunde te duci, inclusiv la toaletă. Astfel, obiectul poate deveni purtător al unei varietăți de germeni precum E. coli, MRSA și Streptococcus. În timp ce șervețelele tradiționale de igienizare pot fi nepotrivite pentru telefon, îl poți șterge cu un tampon de vată pe care ai pus puțin alcool sanitar.

Clanțele și mânerele

Când faci curățenie, este ușor să treci cu vederea anumite detalii din casă., cum ar fi clanțele ușilor, mânerele sau întrerupătoarele. Gândește-te că, în fiecare zi, mâinile tale și ale celorlalte persoane din casă ating frecvent aceste suprafețe, crescând riscul de a răspândi virusuri și bacterii. Curățarea acestor zone este simplă și se face cu o lavetă pe care pui alcool sanitar.

Bolurile și jucăriile animalelor de casă

Patrupedele din casă nu fac excepție de la a-ți transmite germeni care ar putea să te îmbolnăvească. Bolurile și jucăriile pentru animalele tale de companie pot adăposti bacterii precum E. coli, Salmonella și multe altele. Pentru a le curăța, spală jucăriile cu apă caldă și săpun în fiecare zi și dezinfectează bolurile săptămânal.

Perdeaua de la duș

Cercetătorii spun că pudra de săpun care se acumulează pe perdeaua de duș poate fi nu doar neatractivă, ci și un refugiu pentru microbii precum Sphingomonas și Metilobacterium, care pot fi periculoși pentru persoanele imunocompromise. Pentru a curăța corect perdeaua de la duș, încearcă să o speli la mașină pe un program mai scurt sau, dacă acest lucru nu elimină acumularea de săpun nedorită, o poți spăla de mână cu apă fierbinte și săpun, folosind un burete abraziv sau o perie moale.

Periuța de dinți

Un studiu a arătat că în periuța de dinți se găsesc peste 10 milioane de bacterii, adică un număr de microbi mai mare decât se află pe scaunul de toaletă. Experții spun că periuța de dinți este expusă la particule care zboară prin aer de fiecare dată când speli toaleta. Practic, aceste picături care ies din vasul de toaletă pot să aterizeze la o distanță destul de mare, ajungând și peste periuța de dinți, astfel încât, fără să-ți dai seama, este posibil ca atunci când îți perii dantura să introduci în cavitatea bucală particule din materiile fecale și diverși agenți patogeni.

Pentru a reduce perspectiva dezvoltării de bacterii pe periuța de dinți, mută în afara băii suportul cu periuțele de dinți atunci când speli toaleta. De asemenea, după ce folosești toaleta, în general, lasă în jos capacul peste colac și apoi trage apa. În plus, de fiecare dată când folosești periuța de dinți, las-o să se usuce la aer, nu o plasa într-un recipient închis, deoarece umezeala creează un mediu propice pentru agenții patogeni. Fie că ia sau nu contact cu particulele din toaletă, stomatologii recomandă să nu folosim o periuță de dinți mai mult de trei sau patru luni.

sursa 

Distribuie articolul: