Trăim într-o epocă în care lumea este expertă în toate celea și știe mai bine decât tine cine ești și ce ai de făcut. Oamenii îți dau sfaturi fără să le ceri măcar și, încă, insistă să faci așa pentru că el sau ea crede că așa e bine pentru tine, deși nu trăiește viața ta. 

Tu nici măcar nu faci o problemă dintr-o situație anume, dar X îți spune ce să faci și este foarte insistent pe acest subiect. Deși îi explici că pentru tine asta nu e o problemă, că te descurci și ești ok cu asta, oricum se insistă pe sfaturi. Doar el/ea știe mai bine decât tine ce trebuie să faci, unde să te duci, ce să îți cumperi, ce să nu îți cumperi, ce salariu vei primi. Unii, deja știu mai bine ce salariu primești și care îți sunt cheltuielile. Unii știu mai bine decât tine ce vrei și ce trebuie să faci, de fapt.

Chiar și dacă spui anumite probleme sau detalii personale din viața ta, asta nu înseamnă obligatoriu, că deja știi viața omului mai bine decât o știe el. Faptul că și s-a zis o informație, asta nu înseamnă că s-a zis adevărul în totalitate. De fapt, ai fost mințit/ă. De fapt, omul ascunde de tine niște informații pentru că în ziua de azi, nu poți avea încredere în nimeni, chiar dacă te înțelegi bine cu cei din jurul tău.

Dragă lume! Nu dați sfaturi dacă nu vi se cere acel sfat. Da, e adevărat! Dintr-o parte se vede mai bine. Dar dacă oferi un sfat și omul îți spune/îți explică de ce nu va urma sfatul tău, atât! Nu te implici în viața omului! Nu insiști pe subiectul în cauză!

Înțeleg să spui a doua oară, cu gândul că poate nu ai fost înțeles corect. Dar dacă și se explică a doua oară motivul pentru care nu se face – păi gata! Te liniștești și îți vezi de treaba ta!

Am tot fost sfătuită să plec peste hotare. Cică, acolo salariile sunt mari și reieșind din banii câștigați acolo aș putea să îmi cumpăr aici un apartament.

De unde știi că am nevoie de apartament? Eu poate am deja apartament. Faptul că ție îți zic că stau în chirie, asta nu înseamnă că întradevăr stau în chirie. Faptul că am zis că aș avea credit la bancă, asta nu înseamnă neapărat că am credit la bancă. Faptul că am zis că nu vreau să plec singură peste hotare, asta nu înseamnă că am mentalitate sovietică. Faptul că eu nu sunt căsătorită și nu am copii, asta nu înseamnă că trebuie să jignești omul. Fiecare om vrea familie, vrea copii.

Și sfaturile astea vin de la persoane care nu au fost niciodată peste hotare. Chiar și dacă a fost – a plecat la muncă sezonieră. Chiar și dacă are un copil, e problema ta că nu vrei să pleci peste hotare, deși tot tu spui că dacă ai cap, te descurci financiar și în Moldova.

După cum am scris mai sus, lumea nu înțelege explicațiile tale. Te învață, de parcă ai fi ultimul prost de pe planetă și știe mai bine decât tine ce ai de făcut și cum trebuie să îți trăiești viața! Lumea nu realizează că tu ai creier în cap și gândești, chiar dacă dintr-o parte nu se vede că ai gândi. Lumea nu realizează că tu știi ce ai de făcut, chiar dacă nu dai explicații, respectiv nu scrii pe rețelele de socializare tot ce ai în casă. Ești nevoit/ă să ridici vocea și să-i zici acestui sfătuitor că tu știi ce ai de făcut, chiar dacă ai mentalitate sovietică. Faptul că nu pleci peste hotare este justificat. Sănătatea nu îți permite să pleci. Decizia de a nu pleca peste hotare vine în contextul în care chiar ai o problemă de sănătate și nu îți permiți să pleci undeva. Mă bucur pentru succesul conaționalilor noștri care au reușit din prima să se angajeze din prima unde au dorit. Dar nu oferi sfat la om ce să facă în contextul în care tu nu ai făcut asta.

 

Sfaturile nu contenesc nici pe alte aspecte. Omul îți dă sfaturi ce să faci și pe alte domenii. De exemplu, îți zice să stai singur/ă o viață întreagă pentru că poți fi fericit și așa, în timp ce el/ea nici nu a divorțat bine, încât deja se recăsătorește cu altul. Și încă și copil își face. Îți zice că familia nu e ceea ce pare, dar el/ea se recăsătorește și își face copil. Păi, dacă familia nu e ceea ce pare, de ce e căsătorești a doua oară? Și încă și copil îți faci?

Este evident că într-o familie sunt probleme de tot soiul și de toate culorile. Dar mai bine ai recomanda ce e de făcut în situații de criză și cum e mai bine de gestionat o problemă de familie. Chiar și dacă ai luat decizia de a divorța, spune care sunt motivele divorțului, chiar dacă ai venit cu soluții în vederea rezolvării problemelor de familie.

Dragă lume: nu mai dați sfaturi dacă nu vi se cere! Chiar și dacă sfătuit/recomandat ceva, atât. Nu insistați! Fiecare știe ce are de făcut. Chiar dacă explicația omului îți pare una penibilă de tot, fiind mentalitate sovietică. Înainte de a da un sfat, fă tu și dă exemplu. După aia, da! Spune și ajută! Omul căruia i te adresezi, are creier în cap și gândește. Chiar dacă dintr-o parte asta nu se vede. Da, sunteți prieteni și vă înțelegeți. Dar dacă îți explică a doua sau a treia oară de ce nu vrea să facă lucrul X ori Y, calmează-te! Bea un ceai și liniștește-te!

 

Evident că apreciezi și multumești pentru prietenie. Evident că apreciezi și multumești pentru sfat. Dar gata! Atât! Nu judeca! Nu insulta! Nu abera că omul ar avea mentalitate sovietică doar pentru că gândește diferit în comparație cu tine.

 

 

Distribuie articolul: