Evenimentul care a zguduit întreaga lume, a scos la iveală faptul că tot mai puțini oameni cunosc cum să acorde primul ajutor în cazuri de urgență! Însă, există multe persoane cointeresate și conștiente că instruirile de salvare sunt o modalitate excelentă de a dezvolta capacități și comportamente care fac o diferență în sănătate și securitate.
Recent, trainerul de prim ajutor CPR, Olimpia Gherman și colegul acesteia Ștefan Crețu, au organizat cursuri de instruire pentru mai multe grupuri interesate să însușească manevrele de prim ajutor.
Nu știu dacă războiul din vecini i-a împins de la spate pe cursanții noștri, dar știu sigur că în orice situație, acești oameni vor cunoaște cum să acționeze și să salveze o viață, a declarat pentru ea.md Olimpia Gherman.
Statistica cu privire la primul ajutor în Europa evidențiază o accesibilitate diferită la primul ajutor printre țări aparte. Țările din Europa de nord de obicei au un procentaj mai înalt al populației instruite în primul ajutor:
– 95% în Norvegia;
– 80% în Germania;
– 80% în Austria;
– 75% în Islanda.
Totuși, trainerul recunoaște că în Republica Moldova situația nu este tocmai bună. Ca și în restul țărilor de pe continent, doar între 5 și 10% din populația noastră este instruită în primul ajutor.
Intervenții de urgență

Este important ca fiecare să învețe cum să răspundă la situații de urgență. Înainte de a înțelege cum să ofere primul ajutor, trebuie să știe cum să răspundă în mod adecvat situației.

Nu este vorba doar de a ajuta pe cineva rapid, ci de a lua o abordare prudentă pentru a-l ajuta în cel mai bun mod posibil și de a reduce riscul de a vă face rău. 

Trainerul susține că nu trebuie să fii personal medical pentru a salva vieți. Trebuie doar să știi cum să administrezi primul ajutor  unui pacient aflat într-o situație dificilă.

Acest curs nu este destinat să vă transforme într-un medic profesionist sau să vă învețe cum să diagnosticați o boală, mai spune Olimpia Gherman

Astfel de cursuri acoperă cele mai frecvente situații care pot și vor apărea, precum și situații mai puțin frecvente, dar periculoase, care necesită un răspuns imediat. Mai mult, veți putea evalua corect ce trebuie să faceți și să luați măsurile corecte pentru a face față controlului situației până la sosirea ajutorului specializat. (112)

Photo credit: Arhiva personală Olimpia Gherman

Distribuie articolul: