Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Editura Sedcom Libris, vă invită la lansarea unui nou roman,  „Parisul cu gust de caramelă sărată”, semnat de scriitoarea Olga Căpățână.

Jurnalistă de investigație, traducătoare, scriitoare, Olga Căpățână s-a născut la nordul Moldovei, însă de mai mulți ani locuiește la Paris. Noul ei roman relatează povestea unei tinere din Moldova, Sofia, care depune eforturi maxime pentru a profesa ca medic în Franța. Aici își crește fiul, aici întâlnește marea dragoste, aici soarta îi oferă noi provocări.

„În câteva minute a sosit și Xavier. A fost la frizerie. S-a tuns. Tot așa de scurt ca și mine.

Dragostea e imprevizibilă. Nu știi când și unde pune stăpânire pe tine. Te adună de pe asfalt. Sau îți stă alături în sala de operații. Nu știi dacă va dura sau a venit doar pentru o vreme oarecare. Ca să te învețe ceva. Ca să lase ceva în urma ei. Nu încerca s-o forțezi. Ea știe mai bine când să vină și când să plece. Sau să rămână pentru totdeauna.

Dragostea mea este plină de admirație și satisfacție. Ea m-a învățat azi să trăiesc. Și atâta timp cât mi-e alături, vom izbândi împreună. Nu plâng după ziua de ieri și nu mă avânt spre cea de mâine.

Dragostea vine la fiecare. Ai răbdare, într-o bună zi, va veni și la tine. Va spune calm, dar ferm:

– Eu am venit și nu te voi părăsi…”

Olga Căpățână este născută în s. Lencăuți, r-nul Ocnița. A absolvit facultatea de filologie de la Institutul Pedagogic „Aleco Russo” din Bălți. A activat în calitate de ofiţer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Naţională. A participat la războiul din Afganistan şi la cel pentru apărarea integrităţii teritoriale şi al independenţei Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, moldoveanca a început să scrie versuri, romane, cărţi pentru copii. Pentru maturi a mai scris „Memoriile celor căzuţi în Afganistan” şi „Memoriile celor căzuţi în Transnistria”. Acestea au fost traduse în rusă şi franceză.

Olga Căpățână este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Moldova și din România. A fost decorată cu medalia de aur a Academiei Internaționale Franceze, iar pentru romanul „Dobrenii” a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cel mai bun roman al anului 2018.

Printre invitați se vor regăsi Aliona Grati, dr.hab., critic literar; Claudia Partole, poetă, prozatoare; Ion Xenofontov, dr. în istorie; Lidia Prisac, dr. în istorie; Nicolae Rusu, scriitor; Nicolae Spătaru, scriitor, traducător; Ana Tkacenco, actriță: Ana Glibiciuc, pictoriță; interpreții Vali Boghean, Viorel Burlacu, Tatiana Turtureanu. Moderator: Elena Pintilei, director general al BNRM. Parteneri media: Moldova9.com  și televiziunea Fjșc (Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării).

Sperăm ca această carte, recent apărută, să găsească ecoul meritat în rândurile cititorilor din Republica Moldova. Vă așteptăm la o întâlnire de suflet! Evenimentul va avea loc la 29 ma2021, ora 11.00, scuarul BNRM (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).