După începerea războiului în februarie 2022, mulți ucraineni au fost forțați să-și părăsească casa și să se refugieze în Republica Moldova, cu bagaje minuscule. Zinaida, femeia în vârstă de 70 de ani, refugiată din Ucraina, demonstrează că vârsta nu este un obstacol pentru învățare. Recent, ea a absolvit un curs de limbă română și spune că e fericită, fiindcă poate, în sfârșit, înțelege ce vorbesc oamenii pe stradă, scrie TV8.

După începerea războiului în februarie 2022, femeia a fost forțată să-și părăsească casa și să se refugieze în Republica Moldova, cu un singur bagaj mic. Cu toate acestea, ea a fost întâmpinată cu căldură și compasiune la punctul de trecere a frontierei și a primit asistență din partea Organizației Națiunilor Unite (ONU).


„În Donbas, războiul durează din 2014, așa că noi demult trăim cu această experiență. După 24 februarie 2022, s-au intensificat împușcăturile, exploziile, ceață în jur, zburau avioanele. Era strașnic. Tot ce aveam a rămas acolo. Am venit cu un bagaj micuț. Peste tot am fost întâlnită cu bine. La punctul de trecere a frontierei, ne-au hrănit, am primit ceai fierbinte. Am simțit o atitudine de compasiune. Așa s-a întâmplat că am ajuns să fiu la evidența celor de la ONU și am primit ajutorul necesar”. 


Impresionată de bunătatea și sprijinul pe care l-a primit în Republica Moldova, Zinaida s-a simțit motivată să învețe limba română. Inițial, ea a simțit rușine că nu putea citi anunțurile din oraș și că nu înțelegea conversațiile oamenilor din jurul ei. Astfel, ea a început să-și dezvolte abilitățile de citire și să înțeleagă sensul cuvintelor. Acum, se bucură că poate înțelege și comunica cu oamenii din comunitatea în care trăiește.


„Mergeam prin oraș și nu puteam citi un anunț. Îmi era rușine că sunt atât de nepregătită pentru viață, că nu înțeleg nimic. De aceea, am început inițial să încerc să citesc. Atunci când citești. Atunci când citești corect, atunci înțelegi și sensul cuvântului. Am fost curioasă să cunosc limba. Treceau oamenii pe lângă mine și vorbeau ceva și eu nu îi înțelegeam. Acum îi înțeleg. Pentru mine, programul de studii a fost destul de interesant. A cuprins mai tot: și istoria, apoi istoria hainelor naționale, casele în care locuiau, Casa Mare, sărbătorirea Paștelui, bucatele care se prepară. Așa că a fost foarte interesant, cu multe descoperiri. Vârsta nu este un obstacol pentru învățare”.

Distribuie articolul: