Cristina Tudos-Schițco este o tânără mămică din Cojușna, economist de profesie și pasionată de arta torturilor. De un an e mamă la pătrat: are doi băieței adorabili și un soț iubitor - omul care a inspirat-o să își dezvolte pasiunea. Cei care o urmăresc pe rețelele de socializare, pot admira micile capodopere pe care le creează și în care depune mult suflet și imaginație. Încearcă să fie mai bună cu fiecare tort pe care îl înregistrează în ahiva sa, iar cea mai mare recompensă o reprezintă aprecierea din partea clienților, deveniți fideli între timp. Noi am reușit să aflăm mai multe despre EA, iar voi o puteți descoperi în cele ce urmează.

Cristina, pentru început spune-ne de unde și de când a apărut pasiunea pentru a crea torturi? Cum a început totul?

Pasiunea pentru dulciuri o am de când mă țin minte! Primele încercări, făcute pe la vreo 12 ani, au fost un dezastru. Însă, după multe eșecuri, lucrurile au început să prindă culoare. La 14 ani, am făcut primul tort – „Lapte de pasăre”, care a primit un feedback pozitiv și s-a mâncat până la ultima bucățică. De atunci, această îndeletnicire a devenit unul dintre marile mele hobby-uri. Mai nou, obișnuiesc să postez și pe rețelele de socializare imagini cu deserturile concepute de mine. Îmi place să îndulcesc oamenii, chiar și virtual!

13876226_10153610257796105_6946995992426637543_n

Cine sau ce te-a inspirat să faci aceste minunății? A fost unul dintre factori maternitatea?

Acasă, pentru ai mei am făcut întotdeauna „bunișor”, așa cum spun eu. Treptat, însă am fost încurajată, în primul rând de soțul meu, să duc pasiunea mea la un alt nivel. Torturi la comandă am început să fac în ultmile luni de sarcină cu al doilea băiețel. Eram tare amuzantă cu burta mare, gătind turte pentru „Napoleon”, dar a fost o experiență interesantă și foarte frumoasă.

1

De profesie ești economist. Spune-ne cât de bine se combină matematica și cofetăria?

Într-adevăr, am absolvit Facultatea de „Marketing”, din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, iar profesia pe care o am și meseria pe care mi-am atribuit-o singură, în ultima perioadă se îmbină foarte puțin. Pentru mine, cofetăria e o artă, iar cifrele și matematica le folosesc doar în rețete, atunci când măsor gramajul produselor, nimic mai mult.

Dar cine sunt cei mai mari critici ai tai? Ai trei bărbați în casă. Obișnuiesc să facă degustări sau să îți dea note?

Cel mai mare critic al meu este chiar soțul. Însă, tot el este cel care mă încurajează și îmi spune părerea foarte obiectiv. Iar cei mici, ca și orice alți copii, adoră dulciurile, mai ales cele făcute de mama. E o bucurie și o plăcere să-i văd pe cei dragi că îmi apreciază munca.

1656268_10151848687646105_1393860347_n

Din imaginile postate de tine pe rețelele de socializare, oricine poate observa că ești o persoană extrem de creativă. Zi-ne cum apar ideile pentru decorul, dar și compoziția torturilor made by Cristina Schițco?

Ideile pentru decor, în mare parte, apar în procesul de lucru. Atunci e momentul în care am nevoie cel mai mult de liniște. Pentru a crea ceva deosebit, trebuie să mă concentrez la maxim, iar rezultatele apar de la sine.

Faptul că ai un hobby atât de frumos contribuie în vreun oarecare fel la o perioadă a maternității mult mai distractivă? Ce reacție au băiețeii tăi atunci când văd capodoperele mamei?

Da, cred că ultimul an, de când am devenit mamă la puterea a doua, a fost cea mai frumoasă, dar și solicitantă perioadă din viața mea! Să ai un bebeluș și să mai ai vreo ocupație nu e foarte simplu. Satisfacția, însă este enormă. Sunt multe nopți nedormite, sunt zile în care sunt extrem de obosită, dar Fericită! Și, credeți-mă, vorbesc foarte serios. Atât timp cât lucrez, copiii sunt lângă mine, iar băiețelul meu mai mare mă întreabă mereu: „Mami, pentru cine este acest tort?”.

Nu îmi rămâne decât să încurajez tinerele mămici să nu piardă timpul, să își găsească o ocupație, pentru că așa ești mult mai energică și reușești să devii și un exemplu pozitiv pentru micuții tăi.

944561_10151470821906105_828421578_n

Care sunt planurile tale de viitor? Îți dorești să duci pasiunea ta la nivel de afacere?

Tot ceea ce îmi doresc este ca acest hobby să îmi aducă plăcere. Este o senzație minunată atunci când clienții mei îmi scriu sau mă sună și îmi spun că tortul creat de mine a fost cel mai bun tort pe care l-au mâncat vreodată. Aceste momente îmi dau putere și dorința de a continua și de a evolua.

În calitate de cofetar, ne poți spune care este tortul ideal pentru orice ocazie? 

Din toate torturile pe care le-am făcut până acum, preferatul meu rămâne Cheesecake-ul cu coacere și tort Pavlova. Rețetele par simple, dar sunt două deserturi care îți pot face surprize în timpul preparării. Secretul, însă este dragostea și mult suflet – două ingrediente indispensabile în orice rețetă.
Foto: Arhivă personală