Există dovezi suplimentare privind legătura dintre consumul de alcool la femei și un risc crescut de cancer mamar. Potrivit unui raport al Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, o jumătate de pahar de vin sau o bere mică pe zi crește riscul de cancer mamar. De asemenea, cercetările susțin că exercițiile fizice intense pot reduce riscul bolii.

Cancerul la sân este de departe cel mai frecvent cancer la femei din Marea Britanie. Una din opt femei dezvoltă această boală în timpul vieții. Dar oamenii de știință spun că nu pot explica de ce apare cancerul la unii oameni și nu la alții.

Există numeroase cauze și o mulțime de factori care trebuie luați în considerare, inclusiv stilul de viață, nivelurile hormonale și alte afecțiuni medicale. Practic, este o imagine complexă și nu are nici un rost să se concentreze asupra unui singur factor.

Pentru început, există unii factori pe care nu îi puteți controla, cum ar fi sexul, vârsta, înălțimea, genele și când ați început perioadele. Fiind o femeie, peste 50 de ani și dincolo de menopauză, și având o istorie a cancerului de sân în familia dumneavoastră, va crește riscul de îmbolnăvire.

Cancer Research UK enumeră 18 factori diferiți care ar putea provoca un anumit grad de cancer la sân. Alcoolul este doar unul din ele.

Când vine vorba de exerciții, raportul a constatat că exercitarea unui exercițiu mai viguros, cum ar fi ciclismul sau alergatul, reduce riscul de cancer de sân în post-menopauză cu 10% comparativ cu femeile mai puțin active.

Vezi și: Natalia Jitaru, doctor oncolog: „Cea mai tânără pacientă, diagnosticată în țara noastră cu cancer mamar, avea doar 19 ani”

De asemenea, s-a constatat că alăptarea reduce riscul bolii înainte și după menopauză. Și au existat dovezi limitate că mâncarea mai multor legume cu frunze, cum ar fi varza, spanacul și kale, a scăzut riscul unui tip mai puțin frecvent de cancer mamar.

Știm deja că exercițiile fizice regulate, mâncând o dietă echilibrată și menținând o greutate sănătoasă sunt importante pentru reducerea riscului de a avea o mulțime de boli, inclusiv cancerele.

Dar oamenii de știință spun că toți acești factori interacționează unul cu celălalt și acest lucru face dificil să se tachineze care sunt cele care conduc cancerul și în ce măsură.

Sursa: AGORA.md