Reprezentanții Centrului de Sănătate Publică din Chișinău oferă mai multe detalii despre grădinița de pe strada Doina din capitală, dirijată de un ONG, care a fost închisă în urma unor abateri de la normele impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Angajații ANSP spun că copiii dormeau la amiază pe saltele puse direct pe podea, angajații nu erau asigurați suficient cu echipamente de protecție individuală și soluții dezinfectante, și nici nu a susținut examenul medical și instruirea igienică.

Inspectorii au stabilit că instituția a inițiat activitatea în lipsa autorizației sanitare de funcționare și au depistat mai multe încălcări, printre care: amenajarea unui vestiar comun cu zece dulapuri, pe listă fiind 15 copii, organizarea somnului de zi pentru toți copiii în sala de joacă folosind saltele amplasate direct pe podea, lipsa numărului necesar de seturi de lenjerie de pat. Condițiile pentru respectarea igienei personale erau organizate în două grupuri sanitare, amenajate câte unul la fiecare etaj și se utiliza în comun de către personalul angajat și copiii.

Specialiștii au mai constatat că în instituție lipsea registrul de triaj, nu era amenajat punctul medical și izolatorul și nici nu se efectua monitorizarea stării de sănătate a personalului și a copiilor. Alimentația copiilor se realiza prin intermediul serviciilor de catering, iar meniul model nu era coordonat în modul stabilit. Instituția nu era asigurată conform necesităților cu termometre non-contact, iar angajații nu erau asigurați suficient cu echipament de protecție individuală și soluții dezinfectante.

În urma verificărilor, s-a constatat că lipsește persoana responsabilă pentru igienizarea spațiilor, graficul pentru igienizare, iar personalul nu a susținut examenul medical și instruirea igienică.

Amintim că, în perioada 9-15 septembrie, inspectorii ANSP au desfășurat controale la 112 obiective – unități de comerț, instituții medicale, instituții de învățământ și farmacii. În 15 dintre aceste unități au fost constatate neconformități legate de regulile impuse de CNESP, iar în cazul a două unități de comerț, trei frizerii, două instituții medicale și o farmacie, au fost aplicate măsuri de contravenție.

Sursa: AGORA.md

Foto: poză simbol