„Cine ajunge să cunoască, să înțeleagă ORIGINILE unui popor, cunoaște cu adevărat acel popor” – aceasta este deviza după care Corina Hamureac și-a conceptualizat și croit colecția „Origini”. Aceasta a fost prezentată la final de februarie la Chișinău, iar o altă parte a colecției a ajuns în premieră pe podiumul celui mai mare eveniment de fashion de la Odesa, Ucraina. Creatoarea a defilat de această dată cu rochiile de mireasă inspirate de la femeia dacă, conceptualizând ideea că femeile daco-romane purtau această rochie când se căsătoreau și erau în ea petrecute pe ultimul drum.

În luna martie am ales să celebrez FEMEIA DACĂ

„Cele 12 rochii din colecția: „ORIGINI” sunt albe, concepute ca rochii de mireasă. Simbolurile de pe cămașă sunt universul care pătrunde prin noi. Îmbrăcămintea este organică: din in, cânepă, bumbac, pânză naturală, mătase) și pot spune că am mers și pe ideea binecuvântării acestor stofe. Este știut că țăranii noștri mai poartă și azi în multe zone ale țării aceeași îmbrăcăminte ca dacii de pe columna lui Traian: ițari, cămașa lucrată cu flori pe poale și mâneci, cojoacele, căciula – pe care romanii nu le aveau, și că femeile dace erau net superioare celor romane cu stil și artă în toate. Spre exemplu cămașa lor era cu decolteu, fusta cu cloș, aveau fote, aveau basmalele, pe care de asemenea femeile romane nu le cunoșteau. Pe toate le-am redat fidel”, recunoaște Corina Hamureac, designer Coreli.

 

Dacii credeau în nemurire

„Analiza continuității simbolurilor geților le-a rămas de la Cultura Cucuteni. Motivul popular, dar și anumite rugăciuni spuse la crearea hainelor fac din haină un veșmânt, iar veșmântul este piesa care ne învelește cu sens greu viața noastră. Astfel, femeile dace purtau aceeași rochie albă când se căsătoreau și când erau îngropate, sacrificate pe mormântul soților când el deceda. Ei mureau cuprinși, credeau în nemurire și făceau toate astea cu zâmbetul pe buze. Ele se îngrijeau prin diferite ritualuri, ceaiuri, uleiuri, balsamuri de corp. Purtau cărarea pe mijloc și părul strâns coc la spate când munceau, în două cosițe la zile de sărbătoare, iar seara cu dacii lor își despleteau părul. Coronițele din flori, iarbă, grâu, erau pentru sărbători. În general acoperirea capului făcea parte din tradiție. Descântau (ceea ce venea de la zeița Artemis), știau diferite leacuri. Grecii au împrumutat zeii de la geto-daci: Apollo, Dionisos, Ahile etc.”, ne mai spune Corina, având în vedere toate aceste elemente în prezentarea colecției sale.

 

Cuvântul îmbrăcăminte este de origine dacică

„Fiind grefat pe de daci, braca = pantaloni, cuvânt care a evoluat în limba română sub forma de „bracinari” sau ițari; și curea, sfoară, cingătoare pentru strâns pantalonii. Primul care folosește braca este Ovidius, apoi Tacitus. Amândoi se referă la estul Europei: Ovidius descriind pe geți, Tacitus folosind litere elene. Deci, cuvântul „braca” nu este celtic, ci dacic. Romanii veniți în Dacia au adoptat portul dac, precum ne informează D. Protase, deoarece până în prezent nu s-a găsit niciun monument în care să fie reprezentat un dac în toga romană.

Haina dacă este un monument în sensul propriu al cuvântului care nu stă în linia sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei ci în linie dreaptă cu piramidele egiptene. Albul este culoarea adevărului, culoarea manei cerești, simbolul cuvintelor zamolxiene, atunci echivalent al cuvintelor Dumnezeiești. Toate sunt omniprezente în colecția mea”, mai spune designera.

 

Puterea care dirija viața și zidirea veșnică!

„Simbolurile veșnice au constituit mijlocul de comunicare, legătura cu forțele atotputernice – aceste simboluri se regăsesc pe rochia de mireasă mai mult ca pe alte veșminte. Prin dispunerea ordonată a simbolurilor, dacii ne-au alcătuit prima carte de învățătură, care a fost vizibilă, purtată, cu fiecare pagină la vedere, deschisă. Credința era că simbolurile, tradițiile, țin loc de templu, că luminează, că împlinesc ruga și așa au rămas în conștiința tuturor creatorului de frumos. Sper foarte mult că am redat fidel aceste simboluri, iar aprecierea primită la Odessa Fashion Week, invitațiile pe care le-am primit pentru alte show-uri cu renume mondial, îmi dau curajul să perpetuez această cultură și mai departe”, ne-a mai declarat Corina Hamureac.

 

 

Citește și: Corina Hamureac lucrează la o colecție de haine inspirată de la geto-daci: „Sunt foarte puține repere despre femeia dacă” (Video)