O moldoveancă îi cucerește la propriu pe britanici cu deserturile preparate de ea. Marcela Rotaru este o tânără mămică, pasionată de gătit, în special a deserturilor. Acum această pasiune dulce a luat denumirea de Vanilla Cakes și s-a transformat într-o mică sursă de venit. Cum a părut această pasiune, ce greutăți a întâlnit și cum este să dezvolți o afacere de acest gen în Marea Britanie, fiind la început de cale, ne povestește Marcela într-un interviu.

Când ai reușit sa înțelegi ca pasiunea ta este pregătirea deserturilor?

„Mereu am avut o pasiune aparte pentru gătit, însă o atenție mai deosebită am început să acord în perioada concediului de maternitate, aproape 4 ani în urmă. Rutina zilnică și monotonia pe alocuri, mă plafonau și simțeam nevoia ca în puținul timp liber pe care îl aveam să mă refugiez într-un domeniu frumos, creativ și interesant. Astfel mi-am descoperit și dezvoltat această pasiune pentru deserturi”, povestește Marcela Mereacre.

Îți amintești de primul tort gătit de tine? Cum a fost?

„O da! Cu siguranță primul tort nu se uită niciodată. Din câte îmi amintesc era un tort „Medovik”, găsisem rețeta pe un blog culinar și am decis sa-l încerc. Uitându-mă acum la el, nu era nimic spectaculos, însă atunci îmi părea foarte frumos și mi-a dat aripi”, își amintește tânăra mămică.

Te-ai gândit vreodată ca pasiunea ta pentru a găti deserturi se va transforma într-o afacere?

„Sincer vorbind, nu m-am gândit niciodată că pasiunea mea pentru gătit deserturi, într-o bună zi se va transforma în ceva mai mult. Dar, așa cum noi femeile suntem inventive și creative, uite că totul este posibil cu un pic de perseverență și dorință de a te autodepăși”, relatează patisiera.

Cum au reacționat cei din Marea Britanie la pasiunea ta și la deserturile pregătite de tine ?

„Poate pentru mulți ar suna drept o lipsă de modestie din partea mea, însă de fiecare dată am fost complimentată și lăudată de britanici când aceștia aveau ocazia să guste din deserturile pregătite de mine, având în vedere faptul că torturile mele sunt total diferite atât la gust, cât și la aspect, comparativ cu cele pe care le poți găsi în magazine sau chiar comanda la patiserii. Un exemplu elocvent în acest sens, ar fi faptul că de fiecare dată când aveam ocazia să particip la diferite acțiuni de caritate, cu vânzare de deserturi, având drept scop strângere de fonduri pentru diferite cauza sociale, torturile mele au fost vândute din primele 5 minute”, explică Marcela.

Care au fost cele mai mari greutăți întâlnite până acum, fiind la început de cale?

„Pentru mine personal, cea mai mare dificultate este lipsa timpului, deoarece pe lângă deserturi am și un job cu program de 40 ore pe săptămână, de luni până vineri. Plus, familia mea, activitățile copiilor, care mă solicită și desigur timpul liber este o resursă limitată, care trebuie foarte bine planificată astfel încât să reușesc să mă dedic și patiseriei. Recunosc, am avut foarte multe momente când am vrut să renunț, pe fonul oboselii și în continuă grabă de a le reuși pe toate, pur și simplu cedam, dar de fiecare dată clienții fideli și oamenii dragi au fost cei care m-au încurajat și motivat să continui. Momentan nu este greu de gestionat o mică afacere, luând în considerație volumul afacerii. Cert este faptul că oricine poate activa și dezvolta o afacere de orice tip în Marea Britanie, atâta timp cât respectă anumite rigori”, a mai adăugat tânăra.

Ce planuri sau realizări își propune Vanilla Cakes pentru viitorul apropiat?

„Sper ca toată incertitudinea cauzată de pandemie și situația actuală din Marea Britanie să treacă cât mai curând posibil ca să putem reveni la normalitate. În materie de planuri, cel mai realist plan și dorință pe care o am la moment, este ca clienții mei să fie multumiți de produsul meu, aceasta ar fi o realizare care mi-ar aduce multă satisfacție și încredere într-un viitor mai bun”, își dorește tânăra antreprenoare.

Autor: Ignat Laura, stagieră

Sursa foto: Facebook